Project

ARC17 Architectuur: Woonhuis in Bakkum – Moke Architecten

ARC17 Architectuur: Woonhuis in Bakkum – Moke Architecten
Thijs Wolzak

De villa in de bosrijke omgeving van Bakkum is een driepoot. Elke poot heeft een andere functie: een woon-, eet- en werkvleugel. Centraal ligt de driehoekige hal met trappenhuis. De poten steken het landschap in. Door de grote ramen is het boomrijke landschap in elke ruimte voelbaar. Het vernieuwende baksteenpatroon zorgt voor een karakteristiek reliëf en een prachtige schaduwwerking.

De villa maakt optimaal gebruik van de landschappelijke setting aan de rand van het Natura 2000 gebied Kennemerland. Centraal rond de driehoekige hal met trappenhuis liggen drie vleugels, die als poten van een onregelmatige driehoek het landschap insteken. Elke vleugel heeft een andere functie: de woonruimte, de eetruimte en de werkruimte.

De villa en het landschap zijn met elkaar vervlochten. Vanuit de woonvleugel is door de grote pui en via de buitenruimte de werkvleugel zichtbaar. Dit maakt de bosrijke omgeving sterk voelbaar vanuit elke ruimte. Door aan de achterzijde van de villa grote schuifdeuren te openen wordt het landschap de verbinding tussen de woonkeuken en woonkamer. Het vormt een landschapskamer en wordt een integraal onderdeel van het woonhuis. Dit principe schept een zeer ruimtelijke en rijke beleving.

De daken van de gebouwvleugels zijn aan de uiteinden laag en lopen op richting de centrale hal, waardoor het geheel een zadeldak krijgt. Dit versterkt de relatie met de omliggende bebouwing, terwijl de villa toch zijn eigen karakteristieke uitstraling behoud. De houten dakconstructie is goed zichtbaar in de slaapkamers.

De buitengevel aan de boszijde is in Meranti hout uitgevoerd. Voor de andere gevels is een nieuw baksteenverband ontworpen met een sterk horizontaal reliëf. Het patroon is per laag afwisselend staand, liggend en in tegelverband gemetseld. De horizontale baksteenbanen verspringen naar voren en achteren. Op de hoeken ontstaat een onregelmatige karteling van de gevel. Schaduwwerking laat het gebouw steeds van expressie veranderen. In de winter blijft de sneeuw op de baksteenranden liggen.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Castricum
  • Projecttitel Woonhuis in Bakkum
  • Projectarchitect(en) Gianni Cito
  • Medewerkers Patrick de Weerd, Diederick de Boer
  • Adviseur constructie Breed integrated design , den Haag
  • Adviseur installaties Climatic Design Consult, Nijmegen
  • Aannemer Bouwbedrijf Kakes Deurwaarder, Volendam
  • Interieurarchitect Moke Architecten
  • Toeleveranciers Baksteen Wienerberger B.V. Zaltbommel, Peter Paul Kaltner
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 400
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 265
  • Bruto inhoud 1140
  • Programma Woonhuis
  • Definitief ontwerp 06-2015
  • Aanvang bouw 01-2016
  • Oplevering 03-2017
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Moke Architecten

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels