Project

ARC17 Architectuur: Windkracht 9 – Inbo & Bureau Rowin Petersma

Architectuur

Windkracht 9 bestaat uit twee compacte woongebouwen in de Zeeheldenbuurt, samen 110 sociale en middensegment huurwoningen. De woningen zijn gerealiseerd in opdracht van De Alliantie en maken deel uit van de eerste woningen die vanaf 2016 op het Zeeburgereiland, in dit nieuwe deel van Amsterdam, zijn gerealiseerd.

ARC17 Architectuur: Windkracht 9 – Inbo & Bureau Rowin Petersma

Motivatie ARC17 Architectuur Award

“Het programma en de woningtypologie voor het project Windkracht 9 zijn ontwikkeld in nauw overleg met de  toekomstige bewoners. Toen op het Zeeburgereiland het beeld voornamelijk werd bepaald door zandvlaktes en de 3 verlaten silo’s, kwamen toekomstige bewoners en betrokkenen in het lokale café ‘Magnetico’ bij elkaar om samen de kansen van de nieuwe stad op deze plek te bespreken en aan te geven hoe ze het liefst zouden willen wonen in het toekomstige project ‘Windkracht 9’.”

“Resultaat was een gemengd programma van flexibele 2-en 3 kamerwoningen rondom ruime en lichte  entreehallen, dat daarna samen met de bewoners verder is uitgewerkt en waarvan de bouw uiteindelijk al een jaar na die eerste gesprekken kon starten. De woningen zijn opgeleverd in september 2016.”

Verbonden met de openbare ruimte en de directe omgeving

“De twee compacte gebouwen van ‘Windkracht 9′ zijn ‘broertjes’ van elkaar en staan op een intieme manier  rondom een iets verhoogde openbare daktuin op een parkeergarage. In bouwhoogte reageren ze op de verschillende kanten van de lokatie. Het gebouw grenzend aan een grote stedelijke groene ruimte met sportvelden is het hoogst en afhankelijk van de oriëntatie en positie varïeert de bouwhoogte van de koppen van de gebouwen. De straat en de daktuin zijn als één continue (autovrije) openbare ruimte ontworpen en masten met windzakken markeren de toegangen tot de daktuin.”

Architectuur als uitdrukking van de plek, de stad en het water

“De architectuur van de gebouwen reageert op de bijzondere kenmerken van het Zeeburgereiland : een plek met wijds uitzicht over het water en de omgeving, de wind en Hollandse luchten. Een plek waar je onderdeel bent van de stad maar ook van het open waterrijke landschap om je heen. De gebouwen zijn daarom alzijdig, met rondom golvende balkons als horizontale uitdrukking en met veel hoekwoningen, georiënteerd op het uitzicht.”

Lichte woningen met uitzicht en grote balkons

“De woningen zijn breed en ondiep en hebben allemaal een balkon over de volle breedte van de woning. Grote schuifpuien geven vanuit alle kamers toegang tot de balkons en de stoepen aan  de straat. Zo zijn de woningen optimaal op de indrukwekkende en waterrijke omgeving geörienteerd en voel je je overal verbonden met buiten. Omdat alle kamers van alle woningen een balkon hebben voelen de woningen groot en ruim.”

 

Bekijk hier het project

 

Ontwerp en realisatie

Reageer op dit artikel