Project

ARC17 Architectuur: Wiener & Co – Arons en Gelauff architecten

Architectuur

Aan de Oostenburgergracht liggen 76 woningen rond een schakeling van hellingen en hoven. Arons en Gelauff architecten maakte het plan in een open ontwerpproces met omwonenden en toekomstige bewoners. De opzet refereert naar de historie van werven en scheepshellingen, met een publiek toegankelijk en een open verbinding naar het water.

ARC17 Architectuur: Wiener & Co – Arons en Gelauff architecten
foto: Luuk Kramer

Motivatie ARC17 Architectuur Award

“Ons doel bij het ontwerpen van de locatie Wiener & Co was een stuk stad maken dat lang mee kan gaan en dat een centrale plek in de buurt inneemt. Om dat te bereiken zijn alle stakeholders betrokken geweest bij het ontwerpproces: buurtbewoners; gemeente; opdrachtgever en landschapsontwerpers. De gebouwen zijn rond de openbare ruimte ontworpen: een hof, een helling, een plein en de straat.”

“Vanuit de wetgeving zijn woongebouwen al vergaand duurzaam als het op energiehuishouding aankomt. In die zin hebben we geen extra maatregelen genomen. Voor ons zit de duurzaamheid in het materiaalgebruik van dit project: Edelmetalen koper en zink op de gevels: na de levensduur van het gebouw herbruikbaar en zeer waardevol. Noblewood (verduurzaamd naaldhout) op de gevels (geen onderhoud nodig). Een traditionele baksteen van Bemmels Blauw. Veel groen op de binnenhof.”

“De innovatie van het project zit in de opzet: ontspannen wonen aan het water, een mooie gemeenschappelijke hof die overdag voor de hele buurt te gebruiken is. Aan de straatzijde hebben we door slim gebruik te maken van de mogelijkheden in het Bouwbesluit portieken ontworpen met twee woningen per laag. De woningen aan het water komen direct uit op een steiger in het water, een nieuwe woonvorm aan de gracht.”

 

Bekijk hier het project

 

Ontwerp en realisatie

Reageer op dit artikel