Project

ARC17 Architectuur: Walikerplein – HILBERINKBOSCH architecten

ARC17 Architectuur: Walikerplein – HILBERINKBOSCH architecten
Kop van de boerderij in de landschappelijke tuin

Een Rijksmonumentale boerderij wordt verbouwd tot een open, landelijke woning waarbij de ruimtelijke ervaring in het interieur en de verbinding met het landschap centraal gesteld worden. Historische elementen als de bijzondere gebinten en gemetselde tussenwanden met gebruik sporen, worden behouden. Aan de zuidzijde opent de boerderij zich op de zon en het uitzicht over het omliggende agrarische landschap.

Een voormalige koeien- en paardenstal, behorend bij de hoger gelegen boerderijen aan het Wa-likerplein, is in de loop der eeuwen verbouwd tot een langgevelboerderij waarin ook gewoond werd. Doordat door de vele aanpassingen en verbouwingen het exterieur van de boerderij wei-nig historische waarde meer heeft en het interieur des te meer, wordt de nieuwe met vlas geïso-leerde schil van metselwerk en houten latten, aan de buitenzijde van de boerderij aangebracht, deels over de bestaande raamopeningen heen. Er wordt een afwijkend nieuw raam aan de ste-nen kopgevel toegevoegd zodat vanuit de eetkamer direct zicht is op het landschap en de ochtendzon.

De ruimtelijke ervaring in het interieur wordt centraal gesteld waarbij de authentieke elementen als de gemetselde scheidingsmuren en eikenhouten gebinten behouden blijven. Door het ontwerp van een grote binnenruimte met open verbindingen ontstaat er zicht op de kapconstructie. Hierbij is de tv-kamer verdiept geplaatst waardoor het laaghangende, markante vorkgebint kan worden behouden.

De kapconstructie is aan de zuidzijde opengemaakt: grote puien en een glazen dak maken dat de zon en de warmte tot diep in de woning kan doordringen, openen en verwarmen zo de donkere stalruimtes. Lamellen op het glasdak zorgen voor schaduw in de zomermaanden. Grote schuif-puien met bijzondere detailleringen en dakramen zorgen voor een natuurlijke luchtstroming in het huis.

Met nieuwe elementen en moderne bouwmaterialen wordt het interieur een hedendaagse uitstraling gegeven. De boerderij is zo op eigentijdse wijze haar vierde bouwgeschiedenis in gegaan.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Riethoven
  • Projecttitel Walikerplein
  • Projectarchitect(en) Geert Bosch, Annemariken Hilberink, Frenske Wijnen
  • Medewerkers Jaap Janssen, Joost Kolk
  • Adviseur constructie raadgevend ingenieursburo van Nunen, Rosmalen
  • Aannemer Zandenbouw, Aarle-Rixtel
  • Interieurarchitect HILBERINKBOSCH architecten
  • Landschapsarchitect Parklaan Landschapsarchitecten, s-Hertogenbosch
  • Bouwmanagement Gubbens Bouwadvies & HILBERINKBOSCH architecten
  • Programma Rijksmonumentale stal/boerderij verbouwen tot moderne woning
  • Voorlopig ontwerp december 2014
  • Aanvang bouw april 2017
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau HILBERINKBOSCH acrhitecten

Foto's

Fotografie: Exterieur: Rene de Wit // Interieur: Inga Powilleit Photography

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels