Project

ARC17 Architectuur: Villa KiMi te Overveen – Molenaar & Co architecten

Architectuur

‘Bouw een villa voor ons, met de organisatie, ruimtelijkheid en esthetiek van huis De Bruyn als uitgangspunt.’ Dat was de vraag van onze opdrachtgever, die gefascineerd was door huis De Bruyn in Schiedam, een monument van Nieuw-Zakelijk Bouwen uit 1930 van architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt. Het werd ‘een bewerking van’, dat voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van comfort en duurzaamheid – een state of the art modern woonhuis.

ARC17 Architectuur: Villa KiMi te Overveen – Molenaar & Co architecten
Exterieur villa KiMi, fotografie: Luuk Kramer

Villa KiMi ligt in het bijzondere Welstandsgebied voor villa’s in Overveen met een waaier aan architectuurstijlen waaronder de Amsterdamse School als dominant. Misschien om deze reden is het huis juist een intrigerende bijzonderheid tussen de al aanwezige huizen. Villa KiMi heeft drie verdiepingen en is een compositie van geschakelde witgestuukte blokken, overkragende luifels, terrassen, stalen ramen en een erker, en vertoont op het eerste gezicht een frappante overeenkomst met huis De Bruyn. Joris Molenaar zegt hierover: ‘Het huis is in detailniveau een consciëntieuze bewerking van een architectuurstijl (het Nieuwe Bouwen) met de best mogelijke hedendaagse materialen en bouwtechniek. Er is voortdurend gestreefd naar een minimale milieu-impact door de keuze van ‘groene’ materialen. Onze bewerking van het Huis de Bruyn uit 1930 naar een state of the art modern woonhuis anno 2016, moet worden gezien in het verlengde van de inspiratie van huis de Bruyn op het ontwerp van het Typenserienhaus dat Walter Gropius in 1923 aan het Bauhaus lanceerde.’

De villa is afgestemd op de wensen van de initiatiefnemers, op het bestemmingsplan- en de Welstandseisen van de gemeente Bloemendaal en met toepassing van de modernste technieken op het gebied van comfort en energieprestatie. Zo heeft de villa een houtskeletconstructie met hoog isolerende opbouw van natuurlijke houtvezelisolatie. De geïsoleerde stalen kozijnen zijn slank en bieden een compromisloos uitzicht op het omringende duinlandschap. Het souterrain oogt en zoemt als een machinekamer: er staan drie warmtepompen met bron die gekoppeld zijn aan vloerverwarming en koeling. Een installatie met centrale toevoer en individuele afvoer zorgt voor een uitgebalanceerde ventilatie, waaruit ook warmte teruggewonnen wordt. Op het dak liggen 48 PV-panelen, welke voorzien zijn van een koelsysteem voor efficiëntieverbetering en warmteterugwinning. De gehele installatie is voorbereid op energieopslag. Ook in het doucheafvoersysteem i. In de villa is een grijswatercircuit aangelegd, waardoor hemelwater gebruikt wordt voor toilet, wasmachine en vaatwasser. Tenslotte zorgt een geautomatiseerd zonweringssysteem ervoor dat de villa niet onnodig opwarmt. Zowel het exterieur als het interieur zijn tot in de puntjes verzorgd, met onder meer rubberen vloeren met holplinten, rondgezet tegelwerk in de sanitaire ruimten en stalen balustrades. Zo biedt deze villa tot in de details de looks & feel van een Nieuw-Zakelijk monument, met het comfort en duurzaamheid van een villa anno nu.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Plaats Overveen, Bloemendaal
 • Projecttitel Villa KiMi te Overveen
 • Projectarchitect(en) Joris Molenaar
 • Aannemer Groen en Wit B.V. (hoofdaannemer)
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 441
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 414
 • Bruto inhoud 1222
 • Netto inhoud 1301
 • Programma particuliere woningbouw
 • Voorlopig ontwerp juni 2015
 • Definitief ontwerp juli 2015
 • Aanvang bouw september 2015
 • Oplevering september 2016
 • Opdrachtgever Particulier
 • Ontwerpbureau Molenaar & Co architecten

Locatie

Reageer op dit artikel