Project

ARC17 Architectuur: Topsportschool Antwerpen TSS – Compagnie O architecten

ARC17 Architectuur: Topsportschool Antwerpen TSS – Compagnie O architecten
gevelaanzicht TSS – copyright Tim Van de Velde

De topsportschool heeft als doel olympisch goud. Punt. Het is de exclusieve plek voor de narcistische sportelite. Maar alle sport begint onderaan, bij een lokale sportvereniging, elke donderdagavond. Het ontwerp geeft kritiek op de elitaire goud-focus door de sportinfrastructuur breed in te zetten voor recreatief sportplezier. De blingbling top wordt gedragen door een hufterproof betonnen sportsokkel, open voor iedereen.

Dit project had de afgeleide van te veel randvoorwaarden kunnen zijn maar ging zelfbewust, op het arrogante af voor zichzelf, zoals het de topsporter betaamt.

De Topsportschool bundelt secundair onderwijs en topsporttraining in één complex.

De site is een ‘splendid isolation’, in het hart van een 19de eeuws fort, omsingeld door bunkers, grachten, wilde flora en beschermde vleermuizen.

De focus van de topsporter is echter narcistisch en enkel gericht op zichzelf én op de tegenstander. Niet op fantastische natuur of fascinerend militiair erfgoed.

Het ontwerp neemt deze elitaire houding aan om een ‘machine à exceller’ te maken. De opbouw is spartaans eenduidig: in de betonnen sokkel zijn de introverte sportzalen (body) met daarboven de extroverte luchtige school (mind). De interne circulatie is strak en efficiënt, geen tijd om rond te hangen, elke seconde telt.

Tussen beide lagen bevinden zich de kantine en fitness. Deze ruimtes zijn kritisch anders omdat ze enkel op de context gericht zijn. De kantine is de sociale ruimte die de monofocus van de sporter verbreedt met een relativerend uitzicht op de buitenwereld. De rondom rond beglaasde fitness is pal naast de schoolinkom en etaleert schaamteloos zwetende lijven aan al wie het wil zien.

Deze exclusief op topsport uitgeruste machine vindt zichzelf na de schooluren en in het weekend opnieuw uit als een goed uitgeruste buurtsporthal. De schoolverdieping is dan afgesloten maar de volledig sportinfrastructuur wordt breed opengesteld voor lokale clubs, recreatieve sporters en universiteitsstudenten. En de refter wordt natuurlijk het onontbeerlijke cafetaria.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Fort VI / Edegemsesteenweg 100
  • Plaats Wilrijk - Antwerpen
  • Projecttitel Topsportschool Antwerpen - TSS
  • Projectarchitect(en) Francis Catteeuw & Joke Vermeulen
  • Medewerkers Soetkin Goddaert & Sien Cornillie
  • Adviseur constructie UTIL structuurstudies - Brussel
  • Adviseur installaties ABETEC studiebureau - Dendermonde
  • Adviseur akoestiek Tractebel Akoestiek - Gent
  • Adviseur bouwfysica studiebureau STRUCTUUR - Deinze
  • Aannemer Democo - Hasselt
  • Interieurarchitect Compagnie O architecten
  • Landschapsarchitect Compagnie O architecten
  • Bouwmanagement Compagnie O architecten
  • Toeleveranciers te veel om op te noemen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6081 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 5427 m2
  • Bruto inhoud 33.906 m3
  • Netto inhoud 26.769 m3
  • Programma een nieuwe Topsportschool volgens de passiefbouwstandaard, in Fort VI te wilrijk met inbegrip van de omgevingswerken en de heraanleg van het Paradeplein.
  • Voorlopig ontwerp juli 2013
  • Definitief ontwerp september 2013
  • Aanvang bouw februari 2014
  • Oplevering september 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 9.135.738,59 €
  • Opdrachtgever Autonoom Gemeentebedrijf VESPA
  • Ontwerpbureau Compagnie O architecten

Foto's

Bijlagen

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels