Project

ARC17 Architectuur: Tandheelkunde, Radboud Universiteit Nijmegen – Inbo

ARC17 Architectuur: Tandheelkunde, Radboud Universiteit Nijmegen – Inbo
Nieuw onderwijs praktijkzaal Tandheelkunde (foto: Eric Scholten)

Kruisbestuiving staat centraal in het gerenoveerde Tandheelkunde gebouw. Aan de oorspronkelijke brutalistische betonarchitectuur is innovatie en kwaliteit toegevoegd, dat heeft geleid tot een nieuwe bedrijfscultuur van vakmanschap en transparantie. Met nieuwe gevels, een nieuw centraal atrium en nieuwe installaties heeft het gebouw een duurzaamheidsslag ondergaan gericht op energiebesparing, comfortverhoging, flexibel gebruik en een eigentijdse uitstraling; klaar voor de toekomst!

Tandheelkunde in Nijmegen, één van de campus gebouwen van architect Dijkema, is na 47 jaar als een feniks in nieuwe glorie herrezen. Het gebouw is in uiterlijk niet veel veranderd, de nieuwe gevel van de hoogbouw is een interpretatie van de oude gevel. Maar vooral de plint is veranderd: deze was gesloten en hard, en is nu transparant en uitnodigend. De verbinding en de betekenis voor de campus is hierdoor sterk verbeterd.

Tandheelkunde combineert theorie en praktijk in onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg op vooraanstaand niveau. Het gebouw stimuleert synergie tussen alle activiteiten.

Een respectvolle en nauwe samenwerking tussen Jeroen Simons (Inbo) en Odette Ex (Ex Interiors) heeft bovendien gezorgd voor de ultieme synergie tussen het interieur en exterieur.

Een nieuwe lichte en ruimtelijke ontvangsthal die aansluit op de bestaande hoogbouw doet dienst als uitnodigend kliniekenplein. Het atrium brengt licht in het hart van het gebouw en geeft overzicht. In de renovatie lag de focus op het benutten van bestaande kwaliteiten en waar mogelijk gebouwvolgend ontwerpen.

Foto:Jan de Vries Fotograaf

De stoere, uitkragende betonconstructie van de hoogbouw is nu zichtbaar. Zware betonnen vloerliggers zijn in het zicht gebracht en vergroten de ruimtelijkheid.

Het uitgangspunt is duidelijk het tektonische karakter van het pand geweest. Mooi gedetailleerde trappenhuizen, tegelvloeren en wandbetimmeringen zijn in ere hersteld. Ambachtelijk bekiste betonnen kernwanden, ontdaan van verf, geven karakter en oriëntatie. De tandheelkundige precisie van gebruikers contrasteert fraai met de robuustheid van het gebouw. Het palet van donkere en lichte, frisse, gladde materialen en kleuren completeert het herboren karakter van het stoere gebouw.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Philips van Leydenlaan 25, 6525EX
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel Tandheelkunde, Radboud Universiteit Nijmegen
  • Projectarchitect(en) Jeroen Simons
  • Medewerkers Jeroen Simons, Saxon-Lear Duckworth, Wilco van Oosten, Ben van der Wal, Niels Koopman, Arie de Jong, Maarten Hooijmeijer, Rodi van der Horst, Ben Kneppers
  • Adviseur constructie Croes bouwtechnische ingenieursbureau, Nijmegen
  • Adviseur installaties Deerns, Nijmegen
  • Aannemer Bouwcombinatie Trebbe, Enschede -Van Wijnen, Arnhem –Kuijpers, ’s Hertogenbosch
  • Interieurarchitect Integrale samenwerking met Interieurarchitect Ex Interiors, Nieuwegein i.s.m. Wiegerinck, Arnhem
  • Bouwmanagement Twijnstra Gudde
  • Samenwerkende architect Integrale samenwerking met Interieurarchitect Ex Interiors, Nieuwegein i.s.m. Wiegerinck, Arnhem
  • Programma 20.760 m2 bvo renovatie en 4.317 m2 bvo nieuwbouw aan tandheelkundige theorie-, praktijk- en behandelruimten
  • Voorlopig ontwerp januari 2013
  • Aanvang bouw mei 2015
  • Oplevering Oktober 2016 eerste fase, Juni 2017 tweede fase
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 29.150.000 inclusief installaties excl. Btw
  • Opdrachtgever Universitair Vastgoed Bedrijf van de Radboud Universiteit Nijmegen
  • Ontwerpbureau Inbo BV, Amsterdam

Foto's

foto: Inbo BV

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels