Project

ARC17 Architectuur: Singer Laren – krft i.s.m. Oomen Ontwerpt

ARC17 Architectuur: Singer Laren – krft i.s.m. Oomen Ontwerpt
foto: Christian van der Kooy

Singer Laren heeft met de nieuwe theaterzaal ook een nieuwe gedeelde entreefoyer voor het museum en de beeldentuin gekregen: een culturele, vrij toegankelijke hangplek voor de regio.

Singer Laren is gegroeid uit de originele villa van Anna en William Singer, die in het dorp Laren een museum en theater aan hun villa bouwden in de jaren ‘50. In 2012 bleek het theater aan het einde van zijn technische levensduur en niet herbruikbaar.

Het prijsvraagontwerp van krft legde de nadruk echter niet op de nieuwe zaal, maar op de ruimte tussen de zaal en de oude villa: een nieuwe centrale entree voor het gehele complex. Door de strategische ligging bedient de foyer het theater en museum, maar laat het de toegang tot de beeldentuin, de villa, het café en de winkel vrij toegankelijk. De toegang van het museum gaat door de villa, waarmee meteen de oorsprong van de collectie wordt onderstreept.

foto: Christian van der Kooy

De foyerruimte rondom de zaal is als ‘buitenruimte’ vormgegeven, met ruige materialen en voldoende maat. De glazen gevel biedt aan de tuinzijde panoramisch zicht op de tuin, maar is aan de straatzijde aanvullend voorzien van een voile van zwarthouten geprofileerde latten, zodat de foyer transparant blijft, maar de uitstraling van het gebouw juist massief en aansluitend bij het dorp. Op de hoek van de Naarderstraat richt de foyer zich even op om met een ‘oog’ zicht te geven op het leven in de foyer en het binnenkomend verkeer in Laren verwelkomt.

De theaterzaal zelf is als los volume ontworpen, compact en klassiek van opzet en heeft een halfronde, brede opstelling om de afstand tussen publiek en toneel zo klein mogelijk te houden. Het is aan de binnenzijde met kersenhout afgewerkt om ook een goede akoestiek voor niet versterkte muziek te bieden. De buitenzijde van de zaal heeft een geperforeerde messing afwerking, die zo ook de akoestiek in de foyer in balans houdt. De gevel is afgewerkt met een zelfontwikkelde taludsteen, die refereert aan de rijke baksteenarchitectuur van de omliggende villas van begin 20e eeuw.

foto: Christian van der Kooy

Het project is voorzien van duurzame installaties, met geothermische warmteuitwisseling tussen het museum en het theater en duurzame beheerssystemen. De foyer is voorzien van een daktuin, welke samen met de beeldentuin door Piet Oudolf is ontworpen. Deze dwaaltuin sluit in ontwerp aan bij het omliggende Gooise landschap.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oude Drift 1
  • Plaats Laren
  • Projecttitel Singer Laren
  • Projectarchitect(en) Oscar Vos, Thomas Dieben, Sanne Oomen
  • Medewerkers John Rous, Oscar de Blanken, Mahmut Akkoc, Jasper Spigt, Farah Agarwal, Kenya Sato, Nick Krouwel
  • Adviseur constructie Van Rossum BV, Amsterdam
  • Adviseur installaties Unica, Amsterdam
  • Adviseur akoestiek Royal Haskoning DHV, Eindhoven
  • Adviseur bouwfysica LBP Sight, Nieuwegein
  • Adviseur brandveiligheid LBP Sight, Nieuwegein
  • Aannemer IBB Kondor
  • Landschapsarchitect Piet Oudolf, Hummelo
  • Beeldend kunstenaar Rodin
  • Bouwmanagement Hollands Licht, Galdeij & Yong, Amsterdam
  • Samenwerkende architect VDNDP, Amsterdam
  • Toeleveranciers Poltrona Frau, Tolentino
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5066
  • Programma theater, museum, beeldentuin, foyer
  • Voorlopig ontwerp april 2012
  • Definitief ontwerp april 2014
  • Aanvang bouw augustus 2015
  • Oplevering juli 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 15.000.000
  • Opdrachtgever Singer Laren
  • Ontwerpbureau krft, Oomen Ontwerp
  • Interieurrealisatie Verwol

Foto's

fotografie: Christian van der Kooy
Lees voordat u gaat reageren de spelregels