Project

Nominatie ARC17 Architectuur: RAI Parkeergebouw – Benthem Crouwel Architects

Nominatie ARC17 Architectuur: RAI Parkeergebouw – Benthem Crouwel Architects
foto: Jannes Linders

RAI Amsterdam heeft een nieuw, multifunctioneel parkeergebouw van 30m hoog dat plaats biedt aan duizend auto’s. Het ligt aan de Zuidas en A10 en is een geïntegreerd onderdeel van RAI Amsterdam. Bijzonder is dat de eerste verdieping ook gebruikt kan worden als flexibele congresruimte. Op momenten dat de RAI geen extra parkeerbehoefte heeft, zal de garage fungeren als openbare parkeervoorziening.

Het gebouw wordt gekenmerkt door twee opvallende spiralen, de zogenaamde ‘wokkels’. Door deze gescheiden toe- en afvoer van verkeer kan het parkeren efficiënt afgehandeld worden, een belangrijke wens van de RAI. De wokkels zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen die al stapelend de op- en afrit tot de parkeervloeren vormen. Ze zijn beeldbepalend voor het gebouw, duidelijk zichtbaar vanaf de ringweg A10, en ’s avonds benadrukken blauwe LED-lijnen hun elegante vorm.

Het parkeergebouw is ook een multifunctioneel inzetbaar gebouw. Doordat de eerste verdieping twee keer zo hoog is (7,2 meter) als de bovenliggende parkeervloeren, ontstaat een flexibele hal die ingezet kan worden als extentiehal en congresruimte. De 2.800m2 grote hal heeft zo weinig mogelijk kolommen, zodat de ruimte op allerlei manieren ingericht kan worden. De extentiehal kan door schuifdeuren ook verbonden worden met de omliggende hallen van het RAI-complex. De bovenste parkeervloer, het dak van het gebouw, kan eveneens voor diverse activiteiten gebruikt worden.

Langdurige functionaliteit was een belangrijk ontwerpcriterium voor de RAI. Alle vloeren kunnen ook voor andere functies, zoals congres- of kantoorruimte, gebruikt worden. Het parkeergebouw kan eveneens uitgebreid worden: de fundering is sterk genoeg om bijvoorbeeld nog meerdere verdiepingen te maken.

De parkeervloeren zijn omzoomd door verticale lamellen, die terugkomen in veel gebouwen van het RAI-complex: zo wordt de onderlinge verbondenheid van de verschillende RAI-gebouwen benadrukt. De lamellen laten voldoende lucht door, in overeenstemming met de wens van de RAI voor een parkeergarage zonder mechanische ventilatie, en zorgen door hun oriëntatie ook voor beschutting tegen de regen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Groene Zoom
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel RAI Parkeergebouw
  • Projectarchitect(en) Mels Crouwel
  • Medewerkers Heymen Westerveld, Noortje ter Heege, Willem Jan van der Gugten, Pepijn van der Kroft, Volker Krenz, Jerome Latteux
  • Adviseur constructie Van Rossum (Tim Pessel)
  • Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau
  • Aannemer Aan de Stegge Twello
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 28.265 m2
  • Programma Multifunctioneel parkeergebouw, inclusief flexibele congresruimte
  • Voorlopig ontwerp juni 2014
  • Definitief ontwerp augustus 2015
  • Aanvang bouw augustus 2015
  • Oplevering augustus 2016
  • Opdrachtgever RAI Amsterdam
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects

Foto's

fotografie Jannes Linders
Lees voordat u gaat reageren de spelregels