Project

ARC17 Architectuur: Puyckendam – Korbee van der Kroft Architecten BNA

ARC17 Architectuur: Puyckendam – Korbee van der Kroft Architecten BNA
Puyckendam, Noordwijkerhout

De oorspronkelijke bebouwing van de Puyckendam sloot de Zuidelijk gelegen wijk af van de wijk ten Noorden van de locatie. Door de bebouwing op te delen in compacte blokken die een kwartslag zijn gedraaid, ontstaat er veel meer lucht in het gebied. Het bestaande verzorgingstehuis creëert op verschillende plaatsen een ondefinieerbare restruimte. De nieuwe situatie geeft deze ruimte terug aan de wijk. Op de plaats van de huidige “Sterflat” wordt een nieuw landmark, “Het Koetshuis” toegevoegd. Dit landmark, in de vorm van een compacte toren, verankerd de wijk op hoger schaalniveau.

De nieuwe gebouwen zijn allen opgezet met een overdekte middengang, dit maakt de blokken alzijdig en daardoor vriendelijk voor hun omgeving. De blokken zijn ruim van opzet zodat ze in de toekomst ook op een andere manier kunnen worden ingevuld. Op de begane grond van het naastgelegen gebouw “Puyckendam” zijn de algemene voorzieningen opgenomen zoals de bijeenkomstruimte, biljartzaal en kantoren.

Het plan wordt uitgevoerd in licht gemêleerd metselwerk. De kleur roept de associatie op van duinzand en geeft de gebouwen een frisse en lichte uitstraling. Daarnaast is er een tweede materiaal in de vorm van geprefabriceerd beton toegevoegd. Het ruwe metselwerk en het gladde beton versterken elkaar, toch hebben beide een duurzame uitstraling.

Het Koetshuis neemt een bijzondere en centrale positie in het plan in. In de as van de Pilarenlaan fungeert het gebouw als landmark dat al op grote afstand al zichtbaar is. Het Koetshuis bestaat uit twee volumes met een glazen tussenlid. Hierdoor breekt het totaalvolume en is er vanuit het hart van het gebouw nog contact met buiten mogelijk en dringt het daglicht tot diep in de gangen door naar binnen.

Alle ramen draaien naar binnen zodat je zelf je ramen kunt schoonhouden. De centraal gelegen balkons zijn extra breed gemaakt vanwege de accentwerking en eveneens tbv de bewassing van de ramen. Door toepassing van ramen tot op de grond is er optimaal contact met buiten mogelijk. De glazen balkons zijn voorzien van een fijne zeefdrukstructuur voor extra privacy. Op de begane grond is er voor ieder appartement een eigen berging beschikbaar. Daarnaast is er een grote scootmobielruimte met voldoende parkeergelegenheid.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Pilarenlaan 4
  • Plaats Noordwijkerhout
  • Projecttitel Puyckendam
  • Projectarchitect(en) Ruud van der Kroft, Pieter Benschop
  • Medewerkers Guido Kaas, Anton van der Gulik, Martijn de Lange
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau SmitWesterman (tegenwoordig Swinn Structural Engineers)
  • Aannemer De Vries en Verburg, Stolwijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 16600
  • Programma (Zorg)woningen
  • Oplevering 08-2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 14100000
  • Opdrachtgever Woningstichting St. Antonius van Padua, Noordwijkerhout
  • Ontwerpbureau Korbee van der Kroft Architecten BNA, Noordwijkerhout

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels