Project

ARC17 Architectuur: Nieuwbouw Albert Heijn Brielle – Studio Architecture

ARC17 Architectuur: Nieuwbouw Albert Heijn Brielle – Studio Architecture
foto: Wilco Blok

Een supermarkt die onderdeel is van het landschap: dat is de essentie van de Albert Heijn Brielle. Door het maaiveld op te tillen en over het gebouw heen te leggen, wordt het beeld vanaf de vesting niet verstoord. De houten huisjes op het dak refereren aan de oorspronkelijke kleinschalige gebouwen die wel in het schootsveld waren toegestaan.

Wegens de beperkte ruimte in de oude stad van Brielle zocht AH naar een beter te bereiken locatie buiten het centrum. Gekozen is voor het iconische schootsveld, net buiten de stadspoort. Het ontwerp vindt de balans tussen de leegte en wijdsheid van het schootsveld, terwijl het zich opent naar de straat.

De winkel lijkt vanaf de vesting te verdwijnen, maar is vanaf de openbare weg juist zeer goed zichtbaar. Onder het opgetilde landschap zorgt een lange gebogen glazen wand voor openheid en transparantie van de winkel. Ook de expeditie is opgenomen onder het landschap. Een aparte expeditiestraat bevordert de veiligheid op de parkeerplaats doordat het vrachtverkeer volledig gescheiden is van het normale verkeer.

In de vier houten huisjes op het dak zijn kantoorruimte en technische ruimte opgenomen; ook omvatten de houten gevels de benodigde installaties voor de winkel.

De corten-stalen wand, die om het gebouw loopt, is doorgezet om ook de parkeerplaats en entree te omsluiten. Het parkeren is meegenomen als onderdeel van het totale ontwerp. Vanaf de parkeerplaats verzorgen enkele openingen in de cortenstalen wand zichtlijnen op het groene landschap en de vesting.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Thoelaverweg 2
  • Plaats Brielle
  • Projecttitel Nieuwbouw Albert Heijn Brielle
  • Projectarchitect(en) Paulus de Jager, Jeroen Keuvelaar, Wilco Blok
  • Medewerkers Menso Strijdhorst
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau Maters en de Koning
  • Aannemer Bouwbedrijf Vrolijk, Zevenbergen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2325
  • Bruto inhoud 10.200
  • Programma Supermarkt
  • Aanvang bouw 2016-03
  • Oplevering 2016-11
  • Opdrachtgever Ahold
  • Ontwerpbureau Studio Architecture

Foto's

Fotografie: Bouwbedrijf Vrolijk

Bijlagen

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels