Project

ARC17 Architectuur: Islamitisch Cultureel Centrum Lansingerland – Theo Verburg Architecten

ARC17 Architectuur: Islamitisch Cultureel Centrum Lansingerland – Theo Verburg Architecten
foto: Christiaan de Bruijne

De ontwerpessentie is de vertaling van de voorgelegde visie van de opdrachtgever tijdens de prijsvraag: “Voor de uitstraling en de architectuur is het belangrijk dat de ontwerper op een eigentijdse manier de visie van de Stichting weet te vertalen, rekening houdend met de context van het Nederlandse landschap en samenleving, zonder daarbij de oorspronkelijke bron uit het oog te verliezen”

De opdrachtgever wenste een gebouw dat herkenbaar is en past binnen haar omgeving. Aangezien de moskee onderdeel is van het Islamitisch Cultureel Centrum is de oriëntatie van het gebouw richting Mekka een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast is de routing (man-vrouw) belangrijke binnen een moskee.

Het concept is “de structuur + de schil”. De structuur omvat de volgende belangrijke punten: routing, functionaliteit, flexibiliteit en bereikbaarheid. Terwijl de schil herkenbaar, helder en passend dient te zijn en aan het gebouw een uitstraling geeft van een bijzonder object. Een vierkant is de basis voor alle Islamitische geometrische patronen die veel worden gebruikt als decoratie.

Vertrekkend vanuit deze basis zijn we uitgegaan van twee vierkanten van 16,8×16,8 als grondvlakken. Eén vierkant als grondvlak voor de functies gerelateerd aan de moskee en de tweede vierkant is bedoeld voor de algemene functies zoals de multifunctionele ruimten, kantoren, klaslokalen en sanitaire ruimten. De ruimte tussen de vierkanten wordt gebruikt voor de ontsluiting en als verkeersruimte. Een wokkeltrap midden in deze zone scheidt op een simpele manier de verticale routing van de vrouwen en de mannen. Een kern in de lengte richting verbindt de twee hoofdfuncties.

Voor de schil hebben we een element ontworpen van 2,4 x 2,4 met een raster van 1,2 x 1,2. Inspiratie voor dit element is een Islamitisch geometrisch patroon. Binnen de lijnen van de geometrische vormen worden alle gewenste openingen in de gevel gemaakt. Door beton te gebruiken als materiaal krijgt het gebouw in combinatie met geometrie een robuuste en krachtige uitstraling.

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Zijde 7
  • Plaats Bergschenhoek
  • Projecttitel Islamitisch Cultureel Centrum Lansingerland
  • Projectarchitect(en) Nourdin Alou
  • Medewerkers Guus Schampers, Roland van der Wal
  • Adviseur constructie groosman partners Rotterdam
  • Adviseur installaties D-install Advies Breda
  • Aannemer Masjid Bouw groep Alkmaar (Casco) en Hurks prefabbeton Veldhoven (gevel)
  • Interieurarchitect TVA - Ede
  • Bouwmanagement JBV management
  • Toeleveranciers Hurks prefabbeton Veldhoven voor de gevels
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1130
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 986
  • Bruto inhoud 4850 m3
  • Netto inhoud 3825 m3
  • Programma Moskee, multifunctionele ruimte, activiteitenruimte, bibliotheek, bestuursruimte en andere nevenruimten
  • Voorlopig ontwerp maart 2012
  • Definitief ontwerp mei 2013
  • Aanvang bouw mei 2014
  • Oplevering mei 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1.600.000 (excl. btw)
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 1.300.000 (excl. btw)
  • Opdrachtgever Moskeevereniging el-Fath in Bergschenhoek
  • Ontwerpbureau TVA (Theo Verburg Architecten) in Ede

Foto's

fotografie Christiaan de Bruijne

Bijlagen

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels