Project

ARC17 Architectuur: Herbestemming Eurobioscoop Hilversum – Zecc Architecten

ARC17 Architectuur: Herbestemming Eurobioscoop Hilversum – Zecc Architecten
StijnStijl fotografie

In het centrum van Hilversum staat een verborgen pareltje, het voormalige Autopalace de Wit in art-nouveaustijl met een bijzonder schaaldak van beton. Zecc heeft een plan gemaakt voor de reconstructie en herbestemming van dit pand. Het gebouw heeft meerdere functies gehad en de intrinsieke kwaliteit was onzichtbaar geworden. Met de reconstructie zijn toevoegingen verwijderd, waardoor het schaaldak weer zichtbaar is.

Dit prachtige pand is in 1912 gebouwd als autogarage en showroom voor de welgestelden. Het was een vooruitstrevend pand en straalde optimisme en weelde uit. Het gebouw heeft daarna verschillende functies gehad: Seinfabriek, feestzaal, casino en in de laatste jaren stond het gebouw bekend als De Eurobioscoop. Er was niets meer zichtbaar van de oorspronkelijke architectuur. Het was als een rechthoekige ‘doos’ ingepakt met armoedige gevelbeplating. Aan de binnenzijde was niets zichtbaar van het schaaldak met grote daklichten. De Eurobioscoop was misschien wel het lelijkste gebouw van Hilversum op een van de meest prominente plekken in het centrum.

Het gebouw was bijna gesloopt, maar gelukkig is het gebouw behouden gebleven. Het heeft een nieuwe functie gekregen als foodhall Mout en Bierbrouwerij. De voorgevel is in de oorspronkelijke Art Nouveau-stijl gereconstrueerd. Bestaande resten zijn weer zichtbaar gemaakt en er zijn veel elementen teruggebracht. Het schaaldak is hersteld en de ramen in het dak zijn weer open gemaakt. In contrast met de monumentale elementen zijn de nieuwe gevels hedendaags vormgegeven met een maximale transparantie en verbinding naar de stad. De gevel aan de marktzijde is volledig van glas en staal en het gebouw opent zich letterlijk naar zijn omgeving. De zijgevel was geheel gesloten en heeft een uitbreiding gekregen van staal en glas. De afgeronde hoeken van de uitbreiding verwijzen naar de rondingen van het schaaldak en begeleiden de bezoekers naar de dubbele voorgevel: Aan de ene kant de gevel van toen en aan de andere kant de gevel van nu.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Naarderstraat 8 1211 AL
  • Plaats Hilversum
  • Projecttitel Herbestemming Eurobioscoop Hilversum
  • Projectarchitect(en) Marnix van der Meer
  • Medewerkers Marnix van der Meer, Redmer Weijer, Roy van Maarseveen & Jordi Rondeel
  • Adviseur constructie Adviesbureau bouwconstructies Van Ooi
  • Adviseur installaties Air service Fijnaart
  • Adviseur akoestiek Nieman Raadgevende Ingenieurs
  • Adviseur bouwfysica Nieman Raadgevende Ingenieurs
  • Adviseur brandveiligheid Nieman Raadgevende Ingenieurs
  • Bouwmanagement Clausing Bouw begeleiding
  • Toeleveranciers H. Baars (gevel)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1025
  • Bruto inhoud 4300
  • Programma Foodhall, bierbrouwerij
  • Definitief ontwerp Juli 2016
  • Aanvang bouw Oktober 2016
  • Oplevering Mei 2017
  • Opdrachtgever Teus Kroon
  • Ontwerpbureau Zecc Architecten

Foto's

foto's: StijnStijl fotografie

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels