Project

ARC17 Architectuur: Gezondheidscentrum Buiksloterham – Space Encounters Office for Architecture

ARC17 Architectuur: Gezondheidscentrum Buiksloterham – Space Encounters Office for Architecture
foto: Peter Tijhuis

Tot voor kort stond de Buiksloterham in Amsterdam Noord vooral bekend
als een vervuild industriegebied aan de rand van de stad. Tijden veranderen
echter, en op dit moment is het vroeger desolate en verlaten gebied aan het
transformeren naar een levendige woon- en werkplek waar duurzaamheid een
grote rol speelt.

Ook het ontwikkelen van permanente zorgvoorzieningen staat op de agenda, maar de Stichting Gezondheidszorg Buiksloterham (SGB) zag dat er al op kortere termijn actie nodig was. Space Encounters heeft voor de stichting een tijdelijke duurzame voorziening ontworpen die past bij het inmiddels creatieve karakter van de Buiksloterham.

Het tijdelijke gebouw bestaat uit 12 prefab containerunits met een totale oppervlakte van 215m2. In de containers zijn verschillende behandelkamers, een fysiotherapie ruimte en een klein laboratorium te vinden. De gele stalen schil staat bewust in sterk contrast met de fletse omgeving en houdt de functionele maar oninteressante kern van containers uit het zicht.

De omheining heeft niet alleen een esthetische rol, ook de privacy van de patiënten en de inbraakwerendheid wordt erdoor verbeterd. Door de schil iets ruimer te maken dan het grondvlak van de containers ontstaan er bovendien een entree, een kijktuin en een binnenplaats voor het personeel.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Distelweg 99
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Gezondheidscentrum Buiksloterham
  • Projectarchitect(en) Joost Baks, Gijs Baks, Remi Versteeg, Stijn de Weerd
  • Medewerkers Daan van Gool, Bram van den Heuvel, Carlos Callejo
  • Adviseur constructie Bouwkundig Ingenieur: De Ingenieursgroep
  • Aannemer Meta Decor
  • Toeleveranciers Meubilair: Lensvelt Contract Furniture
  • Programma Zorgfunctie
  • Opdrachtgever Stichting Gezondheidscentrum Buiksloterham
  • Ontwerpbureau Space Encounters Office for Architecture

Foto's

Fotografie: Peter Tijhuis

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels