Project

ARC17 Architectuur: Frits Philips lyceum-mavo, Eindhoven – LIAG architecten en bouwadviseurs

ARC17 Architectuur: Frits Philips lyceum-mavo, Eindhoven – LIAG architecten en bouwadviseurs
Foto: Ben Vulkers

Hoe ontwikkelen kinderen zich en hoe vertaal je dat in een gebouw? Dat was de essentie van de nieuwbouw voor het Frits Philips lyceum-mavo in Eindhoven, een school voor VMBO-t, HAVO en VWO. De school is ontstaan uit de fusie van het Lyceum Bisschop Bekkers en het Christiaan Huygens College aan de Broodberglaan te Eindhoven en biedt onderdak aan 1.650 leerlingen.

Bij de nieuwe huisvesting is er veel aandacht voor kleinschaligheid, ontwikkeling van de leerlingen en goed contact tussen docent en leerlingen. Het gebouw kent leergebieden met eigen lockers en werkplekken, die als een eigen thuisbasis fungeren. De boven- en onderbouw hebben eigen trappen en blijven gescheiden van elkaar. Zo kunnen de leerlingen van de onderbouw in eigen tempo vanuit hun thuisbasis goed wennen aan de ‘nieuwe wereld’.

Het gebouw heeft één centrale entree waar de kleinschaligheid herkenbaar is. Vanuit daar kunnen de leerlingen de trap naar de eigen thuisbasis nemen of doorlopen naar de aula. De aula heeft verschillende zones met diverse hoogten. Elke zone kent een eigen karakter; van geborgen tot meer open en met interactieve plekken. Vanuit de aula zijn de talentenrichtingen als eigen etalages zichtbaar. De grote trap loopt door naar buiten en wordt gescheiden door een glazen gevel. Deze trap kan ook als tribune gebruikt worden bij voorstellingen en lessen. Werkplekken voor de docenten liggen verspreid in het gebouw en de twee directeuren zitten aan de vide en zijn goed zichtbaar. Het is een gebouw waarin je elkaar makkelijk ontmoet. De bestaande sporthal is getransformeerd en geïntegreerd in de nieuwe school die drie bouwlagen telt.

Onderscheidende uitstraling
Het gebouw heeft een onderscheidende uitstraling met een driedimensionale gevel die een steeds veranderend gevelbeeld schept als je erlangs rijdt. Elk perspectief biedt een ander verrassend en fris kleurenschema. De bestaande sporthal wordt getransformeerd, voorzien van een nieuwe kantine en is volledig geïntegreerd in het ontwerp van de nieuwbouw.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Avignonlaan 1
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Frits Philips lyceum-mavo, Eindhoven
  • Projectarchitect(en) Thomas Bögl, Carina Nørregaard
  • Medewerkers Peter Donkers, Yvonne van Dam, Erik Schotte, Meagan Kerr, Tjarda Roeloffs Valk, Arie Aalbers
  • Adviseur constructie Bouwadviesbureau Van der Ven, Ridderkerk
  • Adviseur installaties Nelissen, Eindhoven
  • Adviseur akoestiek Peutz, Mook
  • Adviseur bouwfysica Peutz, Mook
  • Adviseur brandveiligheid Peutz, Mook
  • Aannemer Wijnen Bouw, Someren
  • Toeleveranciers Philips, Eindhoven (Verlichting), WVH gevelprojecten, Oirschot
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 13065
  • Programma Onderwijsgebouw Voortgezet Onderwijs vmbo-t-havo-vwo inclusief sportaccommodatie
  • Definitief ontwerp maart 2013
  • Aanvang bouw maart 2016
  • Oplevering juni 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 12.235.000,-
  • Opdrachtgever Stichting Eindhovens Christelijk Voortgezet Onderwijs (SECVO), Eindhoven
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs

Foto's

Foto: LIAG en Ben Vulkers

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels