Project

ARC17 Architectuur: Een warenhuis in Zwolle – Ponec de Winter

ARC17 Architectuur: Een warenhuis in Zwolle – Ponec de Winter
een warenhuis in Zwolle

Een reparatie van het Zwolse stedelijk weefsel in het oudste deel van de monumentale binnenstad. Een intensief ontwerpproces met alle betrokken belanghebbenden leidde tot een warenhuis, een tijdloos verzamelgebouw voor handel met een eigen identiteit, refererend aan het collectieve geheugen van de plek. Passend voor de belangrijke gebruiker nu, met een flexibele opzet en eenvoudig op te delen in de toekomst.

De bankenlocatie, zoals deze plek in de Zwolse volksmond heet, stond jaren leeg. Een wat sombere plek in de prachtige binnenstad. Het was van oudsher een plek voor handel en bedrijvigheid, elke tijd was aanleiding voor een schaalsprong in de straatwanden. Na de industriële revolutie werden de Erven Tijl een beeldbepalende gebruiker. Hun drukkerij, ontworpen door architect Ouendag, is in de jaren zestig helaas gesloopt. Ervoor in de plaats kwamen brede bankgebouwen, structuralistische kinderen van hun tijd, met efficiënte rechtgetrokken rooilijnen, vandaar de naam.

spel van reliëf en licht

In het voorjaar van 2014 liet Primark zijn oog op deze plek vallen. Voor de stad Zwolle was dat, zowel economisch (off spin voor de winkeliers en horeca) als sociaal (veel nieuwe banen) een “offer you couldn’t refuse”. In een reeks besloten bijeenkomsten met bestuurders, politici, Oversticht, Vrienden van de Binnenstad, ondernemers aan de Voorstraat en gemeenteraad, kwam het ontwerp voor deze gevoelige locatie tot stand. De Melkmarkt kreeg weer een golvende straatwand, de Voorstraat een kleine knik uit de minuut van 1832, die het smalle straatprofiel verbreedt en een zonnig terras voor de horeca oplevert. Het voormalig stadsarchief werd onderdeel van de ontwikkeling.

Een warenhuis ontstond, een tijdloos verzamelgebouw voor handel met een eigen identiteit, refererend aan het collectieve geheugen van de plek. Passend voor de belangrijke gebruiker nu, met een flexibele opzet en eenvoudig op te delen in de toekomst.

Herkenbaar, vanzelfsprekend, met een menselijke schaal en aanpassend vermogen, een duurzaam onderdeel van het Zwolse dagelijkse leven.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Melkmarkt 3
  • Plaats Zwolle
  • Projecttitel Een warenhuis in Zwolle
  • Projectarchitect(en) Dana Ponec en Katja de Winter
  • Medewerkers Dirk van der Bent
  • Adviseur constructie Alferink-van Schieveen, Zwolle
  • Adviseur installaties Deerns, Zwolle
  • Adviseur akoestiek Deerns, Zwolle
  • Adviseur bouwfysica Deerns, Zwolle
  • Adviseur brandveiligheid Deerns, Zwolle
  • Aannemer Bouwbedrijf Wessels Rijssen BV
  • Interieurarchitect Primark
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6400 m2
  • Programma 6000 m2 warenhuis nieuwbouw met het bestaande archief geïntegreerd
  • Definitief ontwerp december 2014
  • Aanvang bouw juni 2015 sloop, start bouw november 2015
  • Oplevering opgeleverd: november 2016 / warenhuis geopend: maart 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 6.500.000 incl. sloop
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 5.500.000
  • Opdrachtgever DLH ontwikkeling, Zwolle en BPD Amersfoort
  • Ontwerpbureau Ponec de Winter

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels