Project

ARC17 Architectuur: Bureau Optifisk – Rik De Vooght Architecten

ARC17 Architectuur: Bureau Optifisk – Rik De Vooght Architecten
Foto: Milena Villalba

Het gebouw geeft door haar volumetrie en materialisatie op tactiele wijze vorm aan het tweeledige programma van kantoor en appartementen. De heldere horizontale betonnen plint verheft de gefragmenteerde verticale houten volumen van de drukke rondweg wat eenheid en variatie samensmeedt, monumentaliteit en levendigheid.

De betonnen plint bevat de kantoren op het gelijkvloers en een deel van de kelder. Deze ligt aan de achterzijde van het gebouw deels boven het maaiveld door een hoogteverschil in het terrein. De plint is uitgevoerd met een fijn reliëf dat aansluiting zoekt bij de houten latten van bovenliggende volumen. Grote openingen maken dat een levendig contact ontstaat tussen de binnenwereld van de kantoren en de straat. Dit contact is essentieel voor een positieve relatie tussen het gebouw en zijn omgeving.

In het midden van het gebouw bevindt zich de doorgang die toegang geeft tot het achtergelegen parkeerterrein. Aan deze doorgang bevinden zich de entrees tot twee van de kantoren. Het derde kantoor heeft haar entree prominent op de hoek met de St-Jobstraat.

De appartementen zijn te bereiken via twee trappenhallen waaraan steeds drie tot vier appartementen ontsluiten. Het volumespel is ontstaan door in te spelen op de stedenbouwkundige voorschriften en de wens om ruime dakterrassen te creëren aan de voor- en achterzijde van het gebouw. Hierdoor ontstaat een sterk architectonisch beeld met interessante relaties tussen de appartementen, de terrassen en de buitenruimte.

Het interieur van Bureau Optifisk is tevens ontworpen door RDVA in samenwerking met Frans van Praet. Deze maakt maximaal gebruik van de door het gebouw geschapen randvoorwaarden. Een eikenhouten volume vormt de centrale spil in de ruimte waarrond het hele functioneren van het kantoor zich afspeelt. Glazen wanden met een fijne ritmiek scheiden verschillende functionele zones in het kantoor. Speciaal ontworpen meubelstukken geven karakter aan de verschillende ruimten.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Augustijnenlaan 27
  • Plaats Herentals
  • Projecttitel Bureau Optifisk
  • Projectarchitect(en) Rik De Vooght, Pepijn Van Voorst
  • Medewerkers Sofia Vacas, Maria Cànoves, Frederic Deltour, Elena Casany Garcia, Maurici Mayol
  • Adviseur constructie Macobo, Tessenderlo, België
  • Adviseur installaties Macobo, Tessenderlo, België
  • Adviseur bouwfysica Xenadvies
  • Adviseur brandveiligheid MDP Group, Geel, België
  • Aannemer Vosselaars bouwbedrijf, Vosselaar, België
  • Interieurarchitect Rik De Vooght Architecten ism. Frans van Praet
  • Landschapsarchitect Rik De Vooght Architecten, Antwerpen, België
  • Bouwmanagement Vosselaars bouwbedrijf, Vosselaar, België
  • Programma Kantoren, appartementen en parking
  • Aanvang bouw 2014
  • Oplevering Februari 2017
  • Opdrachtgever Optifisk nv, Herentals, België
  • Ontwerpbureau Rik De Vooght Architecten, Antwerpen, België
Lees voordat u gaat reageren de spelregels