Project

ARC17 Architectuur: Boerderij Grubbehoeve Banholt – Jeanne Dekkers Architectuur

ARC17 Architectuur: Boerderij Grubbehoeve Banholt – Jeanne Dekkers Architectuur
Binnenplein Grubbehoeve, Nieuw met oud, foto: Holly Marder

Een historische boerderij wordt op duurzame wijze nieuw leven ingeblazen door het bestaande als uitgangspunt te nemen en deze te verbouwen naar een multifunctioneel gebouw. De eens karakteristieke carré boerderij wordt weer hersteld door moderne vormen en materialen toe te voegen vanuit aspecten van duurzaamheid en energiebeleid. Door afvoer van het regenwater in het carré zichtbaar te maken en dit op te vangen in een waterreservoir wordt het hergebruik van het regenwater op een subtiele wijze onderdeel van de schoonheid van de opnieuw ingerichte binnenplaats.

Authentiek
De oude carréboerderij had door brand haar karakteristieke binnenplaats verloren. Na verbouwing is deze herbestemd tot woonhuis met atelier, expositieruimte en vakantiewoningen. Onderzoek haar historie leidt tot een ontwerp, waarbij moderne toevoeging naadloos aansluit bij het bestaande. Het carré wordt hersteld en duurzaam naar de toekomst verzekerd. Het landschapsontwerp voor de omliggende glooiende weides en een waterloop completeren de visie. De paardenbak wordt verwijderd en glooiend gemaakt. Dakpannenproject, landschapspoort van hergebruikte bakstenen vormen onderdeel van het project. Zwevende terrassen aan de landschapszijde vergroten de authenticiteit van boerderij.

Entree naar het binnenplein, foto: Holly Marder

Materialen
De authentieke vorm van het carré wordt op hedendaagse manier hersteld door een abstracte wand van onbehandeld hout. Het stoere karakter van het bestaande is uitgangspunt voor het materiaalgebruik van de verbouwing, beton, hout staal en glas. Baksteenwanden worden schoongemaakt met donkere specie gevoegd. De aanwezige constructie is behouden. Oude dakpannen worden de gestapelde wanden van een gebouwtje op het terrein. Aan de binnenzijde van wanden wordt zodanig isolatie aangebracht, dat weinig energie wordt gevraagd. Vloerverwarming zorgt voor een goede temperatuur in wintermaanden. Een houtkachel levert de overige warmte.

De nieuwe binnenplaats komt centraal te staan. Het hoogteverschil wordt gebruikt om zitranden te ontwerpen en terrassen te maken. Afvoer van het regenwater wordt geleid via een zichtbaar in het werk gestort watersysteem. Gekletter van het water, inheemse planten, dat in alle seizoenen hun schoonheid tonen prikkelen alle zintuigen. De eigenheden van de plek zijn op alle niveaus ingezet om de authenticiteit het bestaande te versterken naar een nieuwe toekomst.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Banholt
  • Projecttitel Boerderij Grubbehoeve Banholt
  • Projectarchitect(en) Jeanne Dekkers, Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder
  • Adviseur constructie Wouters VOF Sittard-Geleen
  • Aannemer Laro bouw, Maastricht
  • Bruto inhoud 800 m2
  • Netto inhoud 400 m2
  • Oplevering 11-2016
  • Opdrachtgever Privé
  • Ontwerpbureau Jeanne Dekkers Architectuur, Delft

Foto's

Fotografie: Hollly Marder

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels