Project

ARC16: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. – Team V Architectuur

ARC16: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. – Team V Architectuur

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gestript en voorzien van een spectaculaire nieuwe ‘zaagtandgevel’. Hierdoor krijgt het voorheen zeer donkere en gesloten jaren-zeventiggebouw meer daglicht binnen en wordt het energieverbruik aanzienlijk verminderd. De schuine lijnen van de gevel zijn doorgezet in het interieurontwerp. Het resultaat is een inspirerende kantooromgeving met een verrassend en samenhangend totaalontwerp vol bijzondere details.

Wat het gevelontwerp technisch bijzonder maakt, is dat het een dubbele klimaatgevel betreft waarbij de spouwventilatie per verdieping wordt geregeld. Net als bij een ‘gewone’ dubbele klimaatgevel wordt de warme lucht in de zomer door middel van ventilatie afgevoerd, terwijl de spouw in de winter fungeert als isolerende luchtbuffer.

Om de ventilatie per verdieping te kunnen regelen, zonder dat de in- en uitgaande luchtstromen mengen, zijn gevelcassettes ontworpen met schuin geplaatste glasvlakken die per verdieping van richting wisselen. Dit zorgt voor het kenmerkende ‘zaagtandmotief’. Verse lucht komt via een rooster onderin de cassette binnen en wordt bovenin door natuurlijke trek uitgeblazen via de zijkant van de cassette. Dit systeem is samen met bouwfysisch adviseur DGMR ontwikkeld zodat het buitenblad van de dubbele gevel aan de bestaande vloeren kon worden bevestigd.                                                

De driehoekige, gedraaide vlakken uit het gevelontwerp komen overal in en rond het gebouw terug; in de wanden van de vergaderruimtes, de boombakken met geïntegreerde zitjes, de uitgiftemeubels in het restaurant, de informatie- en servicebalies en de garderobes.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. - Team V Architectuur
  • Projectarchitect(en) Jeroen van Schooten
  • Programma Renovatie van kantoorgebouw en de bouw van een nieuw ondergronds vergadercentrum. Ontwerp nieuwe gevel, entree, restaurant en kantoorvloeren.
  • Voorlopig ontwerp 18-12-2015
  • Definitief ontwerp 18-12-2015
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 18-12-2015
  • Opdrachtgever ASR Nederland BV
  • Ontwerpbureau Team V Architectuur

Foto's

Foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels