Project

AOC Oost Twello – Architecten aan de Maas

AOC Oost Twello – Architecten aan de Maas
fotograaf: Studio de Nooyer

Grenzend aan de natuur legt dit schoolgebouw voor agrarisch beroepsonderwijs een verbinding tussen binnen en buiten. Het AOC Oost in Twello is ontworpen door SP Architecten by Architecten aan de Maas en kenmerkt zich door het gebruik van hout in de gevel en de meerdere atria. Deze atria hebben niet alleen een ruimtelijke functie, maar fungeren ook als warmtecollectoren.

toelichting door Architecten aan de Maas

Groene school

Deze groene school voor het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs ligt aan de rand van het dorp grenzend aan een bos en een landgoed. “Les krijgen op een open plek tussen de bomen” is de achterliggende gedachte geweest bij het vormgeven van de gevel van de paviljoens.

AOC Oost Twello - Architecten aan de Maas fotograaf: Studio de Nooyer

 

Atria en paviljoens

De nieuwbouw voor AOC Oost in Twello is gerealiseerd op de locatie van het oorspronkelijke pand. Het nieuwe ontwerp kenmerkt zich door kleine, doormiddel van atria geschakelde, paviljoens waardoor de kleinschaligheid naar de omgeving toe wordt gewaarborgd. De atria tussen de gebouwdelen vormen de natuurlijke overgang van binnen naar buiten en verbinden de school met het omliggende park. Daarnaast maken deze paviljoens het mogelijk om binnen een grote school toch een eigen beschermde afdeling en plek te hebben.

 

Gevels van de paviljoens

Vanwege de verbinding met de groene omgeving  is voor de façade van de paviljoens gekozen voor een verticaal gelede, houten gevel. Deze refereert aan de bomen en het zicht door de bomen naar de open plek in het bos. De gevels van de paviljoens zijn opgebouwd uit stroken houtskeletbouw met een zeer goede isolatie die zijn afgewerkt met verduurzaamde Fraké hout en aluminium kozijnen.

AOC Oost Twello - Architecten aan de Maas fotograaf: Studio de Nooyer

 

Atria en energie

De glazen atria geven schaal en verbinden met de omgeving. Bovendien wordt de atria gebruikt als multifunctionele overgangsruimte met buiten en worden ze gebruikt als warmtecollectoren. De in de zomer opgebouwde warmte wordt gebruikt om in de winter de paviljoens te verwarmen door middel van koude warmte opslag. De waterpartijen dragen bij aan de koeling in de zomer, maar als de temperatuur te hoog wordt in de zomer, kunnen de atria sterk geventileerd worden.

AOC Oost Twello - Architecten aan de Maas fotograaf: Studio de Nooyer

Ontwerp en realisatie

  • Adres Meester Zwiersweg 4
  • Plaats Twello
  • Projecttitel AOC Oost Twello
  • Projectarchitect(en) Jaap Nieskens en David Vos
  • Adviseur constructie Peree Bouwadvies bv, Deventer
  • Adviseur installaties Huygens installatieadviseurs, Zwolle
  • Adviseur bouwfysica Cauberg Huygen, Rotterdam
  • Aannemer Van Norel Bouwgroep, Epe
  • Interieurarchitect SP architecten
  • Landschapsarchitect Rob Aben Landschapsarchitectuur, Arnhem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.160m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 9.270 m²
  • Programma Schoolgebouw voor het agrarisch beroepsonderwijs VMBO/LWOO en MBO
  • Voorlopig ontwerp oktober, 2010
  • Definitief ontwerp januari, 2011
  • Aanvang bouw november, 2011
  • Oplevering december, 2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 11.439.243 (excl btw)
  • Opdrachtgever College van Bestuur AOC Oost, Lochem
  • Ontwerpbureau SP Architecten by architecten aan de Maas Rotterdam
  • Bouwsom inclusief installaties € 13.841.484 (incl btw)

Foto's

fotograaf: Studio de Nooyer
tekeningen

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels