Project

Akropolis|De Generaal op Zeeburgereiland – Studioninedots

Architectuur

Voor de noordpunt van het Zeeburgereiland in Amsterdam ontwierp Studioninedots in opdracht van de Alliantie en Lingotto twee opvallende volumes die door het verspringen van hun silhouet en van de gevelritmiek vanuit iedere richting anders ogen. Alle 142 woningen én de collectieve buitenruimte op het dek zijn georiënteerd op de betoverende vergezichten over de stad, het IJ en het BuitenIJ.

toelichting: Studioninedots

Studioninedots ziet in de steeds compacter wordende steden een toenemende behoefte aan betere collectieve plekken en publieke ruimtes. Ook Zeeburgereiland wordt in hoog tempo ontwikkeld tot hoogstedelijk stuk Amsterdam. Op de overgang van deze dynamische stadswijk-in-wording naar de kalmte van water en wolkenluchten deden de architecten dan ook een ruimtelijke interventie die de woonkwaliteit verhoogt én impact heeft op de buurt. In plaats van in een massief blok bracht Studioninedots het gevraagde programma onder in twee slanke én hoge gebouwen op een half-verdiepte parkeergarage. Daarmee ontstond tussen de twee volumes een dek voor collectief gebruik en werd het weidse zicht op het BuitenIJ behalve aan de bewoners ook cadeau gegeven aan de buurt.

Beeld: Peter Cuypers

Beide complexen worden naar boven toe smaller. Om de paar verdiepingen, ter hoogte van de omliggende gebouwen, verspringen de volumes. Daarbij neemt het aantal woningen per verdieping af en bieden de ‘set backs’ plaats aan privé-buitenruimtes en groene daken. De twee ritmes in de alzijdige gevelindeling spelen het spel van het verspringen mee.
De woningen zijn compact georganiseerd rond een kern waaraan alle functionele ruimtes zijn gesitueerd. Daardoor zijn alle woon- en slaapkamers maximaal op het uitzicht georiënteerd. Deze woonkwaliteit wordt iedere bewoner geboden,.
De woningen in het lagere gebouw (1b, De Generaal) zijn huurwoningen in het middensegment; de bewoners van de hoogste (1a, Akropolis) zijn 55+ers en vormen samen een woongemeenschap.
Bewoners delen de buitenruimte op het dek en in het gebouw zijn collectieve voorzieningen gerealiseerd voor de vereniging en voor de buurt.


Lees ook

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Wouter Hermanns, Stijn de Jongh, Joost Maatkamp
  • Medewerkers Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

  • Aannemer UBA Uithoorn
  • Programma woningen, gemeenschappelijke voorzieningen, huisarts, parkeergarage
  • Opdrachtgever De Alliantie (1a), Lingotto (1b)
  • Ontwerpbureau studioninedots

Locatie

Reageer op dit artikel