Project

ACR17: Kloosterbuuren – Hans van der Heijden

ACR17: Kloosterbuuren – Hans van der Heijden
Plein voor Bossche Schoolkerk
fotografie: Stefan Müller, Berlijn

Baksteen en pannen all over. Plus de activering van drie mooie kloostergebouwen van de Bossche School. Architectuur, verkaveling en buitenruimte in een hand.

Voor het stedelijke vernieuwingsgebied in de Haagse Moerwijk is een woningbouwplan rondom een katholieke kerk, een paterhuis en een fraterhuis gemaakt. Alle religieuze gebouwen zijn in de karakteristieke Bossche Schoolarchitectuur gebouwd. Het zijn solide gebouwen, opgetrokken in zwaar metselwerk. Voor het project bedacht projectontwikkelaarr ERA Contour de toepasselijke naam Kloosterbuuren.

Hans van der Heijden werkt sinds 2006 aan de verkaveling, de openbare ruimten en de woningen, eerst in zijn bureau biq en vanaf 2014 onder eigen naam. De randen van het gebied volgen de lange lijnen van de Moerwijk, die ooit door W.M. Dudok zijn ontworpen. Het hart van de nieuwe buurt is echter kleinschalig en afgestemd op de bestaande gebouwen.

Kloosterburen Woonpad, foto Stefan Müller, Berlijn

Samenhang

Door de architectuur, de verkaveling en de buitenruimte in een hand te houden is een bijzondere samenhang bereikt. Dat blijkt vooral uit het materiaalgebruik. De bestaande gebakken bestratingsmaterialen en betonornamenten worden hergebruikt. Het kerkplein zal worden voorzien van muren en plantenbakken in ruw beton. Siergras en paarskleurende amberbomen dragen bij aan het stemmige materiaalpalet van het kerkplein. Het metselwerk van de woningen vult de aardse tinten van het Bossche Schoolensemble aan.

Alle praktische noodzakelijkheden, variërend van de molgoten, de afvoerputten, de lichtmasten, vuilcontainers tot de tuinmuren en -hekken zijn nauwkeurig ingepast in de verkaveling. De bestaande straten worden opnieuw ingericht. De Grovestinsstraat krijgt een laanprofiel met volwassen beuken waar ook de omringende trapportiekwoningen van profiteren.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Grovestinsstraat
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Kloosterbuuren
  • Projectarchitect(en) Hans van der Heijden, Jasper Ten Bosch
  • Medewerkers Hans van der Heijden, Riq Wessels, pieter Soetaert, Marcel Berghout (biq, uitwerking woningen)
  • Aannemer ERA Contour, Zoetermeer
  • Samenwerkende architect biq, Rotterdam (Hans van der Heijden, Rick Wessels, Pieter Soetaert, Marcel Berghout)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15000
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 13500
  • Bruto inhoud 42000
  • Netto inhoud 37500
  • Programma Stedebouwkundig plan, buitenruimteontwerp en woningbouw 119 betaalbare woningen
  • Voorlopig ontwerp Juni 2011
  • Definitief ontwerp December 2011
  • Aanvang bouw Februari 2014
  • Oplevering December 2016
  • Opdrachtgever ERA Contour, Zoetermeer
  • Ontwerpbureau Hans van der Heijden Architect, Amsterdam

Foto's

fotografie: Stefan Müller, Berlijn
Lees voordat u gaat reageren de spelregels