artikel

Hoge tourniquetdeur tot aan 4,5 meter hoge plafond bij Mauritshuis

productnieuws

Halverwege 2014 opende het Mauritshuis in Den Haag opnieuw haar deuren na een grondige renovatie en uitbreiding van twee jaar. Door een nieuwbouwgedeelte is het museum in oppervlakte verdubbeld en een belangrijke wijziging is de verplaatsing van de hoofdingang. Van een krappe ingang aan de zijkant van het pand is die verplaatst naar een ondergrondse entree. Daar geeft een ruim 4,5 meter transparante tourniquet van Boon Edam sindsdien toegang het Mauritshuis.

Hoge tourniquetdeur tot aan 4,5 meter hoge plafond bij Mauritshuis

Custom-made oplossing
Architect Hans van Heeswijk is voor de renovatie onder meer bekroond met de Gulden Feniks. Hij stelde dan ook hoge eisen aan alle aspecten, waarvan de entree een belangrijk onderdeel uitmaakte. Deze moest in de eerste plaats functioneel zijn. Tochtwerendheid, betrouwbaarheid en voldoende capaciteit waren hierbij belangrijke punten. Daarnaast moest de entree een elegante uitstraling hebben die past bij het museum. Deze eigenschappen zijn vertaald in een custom-made oplossing speciaal voor het Mauritshuis. Een hoge, transparante tourniquet met slanke profielen is het resultaat. 

Anderhalf jaar na de oplevering kijkt van Heeswijk met een goed gevoel terug op de samenwerking met Boon Edam. “De bezoeker moet bij het binnentreden van het pand direct het gevoel hebben dat hij zich in een topmuseum bevindt met een beroemde collectie. Dat is bij dit project uitstekend gelukt”, aldus Van Heeswijk.

Case Study
Meer weten over waarom architect Hans van Heeswijk voor deze entreeoplossing gekozen heeft? Of welke uitdagingen er kwamen kijken bij dit project? Hans van Heeswijk legt het uit in de Case Study van dit project. Download deze Case Study hier.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels