artikel

Een allesomvattend ontwerp

productnieuws

Het ontwerpen van een nieuw onderkomen voor het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, of ICC) in Den Haag was alles behalve een doorsnee klus. Naast dat er rekening moest worden gehouden met de kernwaarden van het ICC, was het ook belangrijk dat het gebouw uiting zou geven aan de internationale samenwerking en de bereidheid van 123 landen om een onafhankelijk gerechtshof op te richten waar verdachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid kunnen worden berecht. Bovendien moest er, gezien de zeer gevoelige kwesties waar het ICC mee te maken krijgt, gestreefd worden naar een goede balans tussen veiligheid en transparantie, en mocht natuurlijk ook niet voorbij worden gegaan aan het omliggende karakteristieke Hollandse duinlandschap. Het internationale Deense bureau schmidt hammer lassen architects wist al deze aspecten met succes in hun ontwerp te integreren en creëerde uiteindelijk een prachtig gebouw met monumentale allure.

Een allesomvattend ontwerp

Glooiend landschap
“We hebben de wensen op uiteenlopende manieren in ons ontwerp verwerkt”, vertelt Denis Olette, architect, ICC-projectleider en directeur bij schmidt hammer lassen architects in Londen. “In de eerste plaats wilden we het oude terrein weer verbinden met het glooiende duinlandschap dat het omringt. Dit deden we onder andere door in deze natuurlijke omgeving zes losse gebouwen neer te zetten, elk met een andere hoogte. De grootste daarvan, de transparante ‘Court Tower’, vormt het hart van de organisatie. Hier staat de binnentuin in contact met het omliggende groen, een mooie symboliek voor de eenheid die het complex moet weerspiegelen. In de tweede plaats wilden we een gebouw creëren dat als een sculptuur in het landschap staat, een kunstwerk als het ware, dat deel uitmaakt van zijn omgeving. Het geheel heeft een zeer dynamische, krachtige en aantrekkelijke uitstraling.”

Unieke tegels die alles samenbrengen
“De Mosa-tegels die we uitkozen, de 216 V en 216 XT Terra Maestricht, hielpen ons de connecties binnen het complex verder te versterken. We gebruikten de tegels op de begane grond, zowel binnen als buiten. Hun hoge kwaliteit, consistente kleur en grote formaat (van 60 x 60 cm) zorgen voor rust en benadrukken eens te meer de ruime opzet van het gebouw. We waren niet alleen onder de indruk van het product, maar ook van de commitment en klantgerichtheid van Mosa. Ze moesten dikke buitentegels produceren die op zand konden worden gelegd, zonder in te leveren op de esthetiek. We hadden er echter alle vertrouwen in dat het ze zou lukken, aangezien we al bij eerdere projecten met Mosa samenwerkten en dus weten wat ze in hun mars hebben.”

Verzonken tuinen en duurzaamheid
“Het ontwerpen van dit gebouw was een echte uitdaging, vooral als je je bedenkt hoeveel landen het Statuut van Rome hebben ondertekend. We besloten al in een vroeg stadium om niet alle nationaliteiten, culturen en religies in ogenschouw te nemen, omdat het gewoonweg niet haalbaar was om deze allemaal te verenigen in één samenhangend ontwerp. We namen daarom het begrip ‘internationale eenheid’ als uitgangspunt, wat uiteindelijk resulteerde in de creatie van enkele verzonken tuinen die de geografische ligging van de ICC-landen vertegenwoordigen. Tuinen zijn namelijk al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van elke cultuur. We gebruikten planten, bloemen en substraten waarmee mensen van verschillende nationaliteiten zich kunnen identificeren.”

“We besloten bovendien aandacht te schenken aan de BREEAM-criteria (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology). Dit was met het oog op de natuurlijke omgeving en de geplande tuinen rond het complex ook niet meer dan logisch. De ligging in een beschermd watergebied bracht strikte regelgeving met zich mee met betrekking tot het materiaalgebruik. Voor de verwarming is daarom bijvoorbeeld gekozen voor warmte-koudeopslag, waarbij de bronnen voor de opslag buiten het terrein liggen. Het complex beschikt verder over een warmtewisselaar, in Nederland de grootste in zijn soort, evenals ‘groene’ daken, waterbesparende kranen en toiletten, een filtersysteem voor regenwater en, natuurlijk, de Cradle to Cradle-tegels van Mosa.”

Een nieuw begin
“Het oude gebouw was een belangrijk herkenningspunt, maar het was helaas te klein en sloot niet langer aan bij de status en doelstellingen van het huidige ICC. Het nieuwe onderkomen, dat zich uitstrekt over 54.000 vierkante meter en ruimte biedt voor tot wel 1200 werkplekken en drie rechtszalen, belichaamt alle waarden waar het ICC vandaag de dag voor staat. Ik ben er ontzettend trots op”, zegt Denis Olette. “Het was fantastisch om hier zeven jaar bij betrokken te mogen zijn. Het is geweldig om dit soort projecten te zien uitgroeien van een eerste schets tot de voltooide constructie. Verschillende medewerkers van het ICC vertelden me al hoe trots ze zijn om daar te mogen werken. Het nieuwe gebouw is de belichaming van hun missie en straalt naar de rest van de wereld de belofte uit dat het ICC zal doen waarvoor het in het leven is geroepen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels