artikel

Biodiversiteit in geding door productnormen en standaarden

productnieuws Premium

Biodiversiteit in geding door productnormen en standaarden

Overheid en bedrijfsleven sturen steeds vaker aan op het gebruik van normen en standaarden voor producten, projecten én bedrijven. Een goed voorbeeld is CE-markering waarmee standaarden worden gesteld voor diverse productgroepen. Hierdoor worden producten makkelijker te vergelijk en biedt het bedrijven een leidraad voor de ontwikkeling van nieuwe producten, zo schrijft houtinnovator Foreco uit Dalfsen.

De keerzijde van deze nieuwe standaarden is dat er diverse drempels ontstaan voor het op de markt brengen van nieuwe materialen. Voor het gebruik van een specifiek materiaal in een nieuwe toepassing moeten de technische specificaties worden vastgelegd. Aan CE-markering is bijvoorbeeld te zien dat een bouwproduct is getest of beoordeeld volgens Europese technische specificaties.

Zorgcentrum Huize Rosa_Foreco_Commerciele_blog Zorgcentrum Huize Rosa kreeg een nieuwe kapel, afgewerkt met SafeWood Siberisch Lariks

Verplichtstelling van standaarden en certificering maakt het mogelijk de kwaliteit van producten makkelijk vast te stellen. De consument kan zo gemakkelijk vaststellen of een product voldoet aan de wettelijke eisen. Onder andere op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant om vast te stellen of een product aan de eisen voldoet.

Voordeel is dat bedrijven hierdoor gemakkelijk kunnen vaststellen aan welke eisen hun producten moeten voldoen. Ook voor nieuwe ontwikkelingen en innovatie is het makkelijk om gewenste specificaties helder en inzichtelijk te hebben. Voor de ontwikkelingstrajecten, die soms jarenlang duren, biedt het een duidelijke stip op de horizon.

Onze natuurlijke omgeving daarentegen heeft niet de mogelijkheden om naar de verplichte standaarden toe te werken. Althans niet als we de natuur haar eigen gang laten gaan. Onze bossen, heide en andere natuurlijke landschappen zijn niet direct aangesloten op de diverse standaarden die worden ontwikkelt.

In de voedingsmiddelen industrie is er aandacht voor soortgelijke problemen. Zo is er geprobeerd om kromme komkommers, knobbelige wortels, tweelingtomaten en andere producten die niet voldoen aan de standaarden te redden van de komposthoop. Daarnaast speelt men met o.a. vergeten- en seizoengroenten in op het gevarieerde aanbod van de natuur.

Binnen de houtsector en ons bedrijf uiten bovenstaande ontwikkelingen zich in de teruggang van het aantal gebruikte houtsoorten. Het is economisch steeds interessanter om productontwikkelingen te richten op één specifieke houtsoort. Niet alleen vanwege de kosten voor het testen en beoordelen van de producten volgens de standaarden, maar ook omdat de marktvraag steeds specifieker wordt.

Bossen waaruit voor ons bruikbare producten komen worden hierdoor steeds meer gevormd naar de wensen van de industrie. Vooral snelgroeiende, rechte en uniforme boomsoorten, die uiteindelijk goede specificaties leveren voor de industrie. Minder bekende houtsoorten zijn steeds minder aantrekkelijk omdat de gebruiksmogelijkheden hiervoor niet zijn doorontwikkeld.

Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat onze bossen er steeds meer uitzien als maisvelden en er sprake is van monoculturen. Uiteraard met een hele hoge CO2-opname en een hoge productiviteit. Maar helaas zijn er steeds minder toepassingsmogelijkheden voor het wat meer diverse aanbod.

Onze uitdaging is om met slimme technieken en concepten, binnen en buiten bestaande standaarden, ruimte te vinden voor de diversiteit die de natuur ons biedt.

Door KlaasJan Swager
Marketing Innovatie
k.swager@foreco.nl
Foreco Dalfsen BV

Foreco_logo_commerciele blog over biodiversiteit

Reageer op dit artikel