artikel

Transparant én brandveilig

productnieuws Premium

Transparant én brandveilig

Bij het ontwerpen van een gebouw ontstaan vaak veel tegenstrijdigheden. De toegenomen complexiteit van een gebouwontwerp en de hieruit voortvloeiende productkwalificatie staan veelal haaks op de esthetische wensen. Dit geldt met name ook voor de schil van het gebouw.

De statische eisen conflicteren vaak met de slankheid van de profielen of gaan transparantie en veiligheid op het gebied van de brandwering niet samen. Het liefst zouden we slankheid, transparantie, brandwerend, inbraakwerend, duurzaamheid (BREEAM) en hoge isolatie, geluidwerend, zonwerend, onderhoudsarm, flexibel en lange levensduur willen combineren.

Daarbij natuurlijk ook nog betaalbaarheid. Als het even kan ook nog adaptief aan de wisselende omstandigheden en aan de wensen van de gebruiker. Er is hoop, want door de verdere ontwikkeling van nieuwe technieken en combinaties van materialen zijn er vandaag de dag veel meer mogelijkheden dan misschien gedacht. Zo zijn moderne aluminium gevelsystemen in staat om vele eigenschappen met elkaar te combineren. In een gevelontwerp is bijvoorbeeld een stramienmaat van 2300 en een hoogte van 3800 zonder meer uitvoerbaar in de brandwerendheidsklassen EI30 en EW 30 met slanke aluminium vliesgevels. Deze wijken dan bovendien qua aanzicht niet af van geveldelen waaraan deze eisen niet worden gesteld. Dit biedt een hoge mate van ontwerpvrijheid: transparant én brandveiligheid.

Meer informatie: www.schueco.nl/brand

Reageer op dit artikel