artikel

Een automatische of handbediende tourniquet?

productnieuws

Eén van de eerste afwegingen bij het kiezen van een tourniquet is de keuze tussen een handmatig bediende of (semi-) automatische draaideur. Beide opties hebben eigen voordelen, maar ook beperkingen. Reden genoeg om hier eens op in te zoomen en te kijken welke type gebouwen en gebruikers zich bij uitstek lenen voor het een of het ander.

Een automatische of handbediende tourniquet?
alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan

Handbediende tourniquet bij scholen

In sommige gevallen zal de keuze voor een automatische of handbediende tourniquet vooral afhangen van een opdrachtgever, gebaseerd op een persoonlijke voorkeur, het beschikbare budget en esthetische wensen. Maar voor sommige gebouwen is één van beide opties bij uitstek geschikt. Zo zie ik vaak dat bij (middelbare) scholen de voorkeur uitgaat naar een handbediende tourniquet. En daar valt veel voor te zeggen. Bij scholen wordt een deur over het algemeen ruwer gebruikt dan gemiddeld. Men stapt bijvoorbeeld met (te) veel mensen tegelijk in een deursegment of springt op het allerlaatste moment nog even voor een deurvleugel. Daardoor kunnen veiligheidssensoren worden geactiveerd waardoor de deur stilvalt en terug gaat in capaciteit. Dit vaak tot ergernis van overige gebruikers. Een handbediende deur heeft deze veiligheidssensoren niet nodig.

Automatische deuren voor bezoekersgemak bij warenhuizen en hotels
Gebouwen waar een automatisch aangedreven deurenstel juist heel wenselijk is, zijn bijvoorbeeld supermarkten of warenhuizen. Op dit soort locaties lopen bezoekers vaak met winkelkarretjes naar buiten en is er geen gelegenheid om de deur het deurenstel voort te duwen. Hetzelfde geldt voor locaties waar veel reizigers komen, zoals een vliegveld of een hotel. Wanneer de toegankelijkheid voor mindervaliden een belangrijke voorwaarde is bij een entree, zou ik een draaideur met automatische aandrijving adviseren. Maar dit kan ook prima ondervangen worden door middel van een zogeheten Multi Functional Entrance-concept. Hierbij worden twee handbediende tourniquetdeuren gecombineerd met een loopdeur of automatische schuifdeur ten behoeve van mindervaliden. Een oplossing die bovendien een hoge capaciteit aankan.

Semi-automatische tourniquet en veranderende behoeftes
Een tussenoplossing is ook goed mogelijk in de vorm van een semi-handbediende draaideur. In deze deur wordt de duwkracht aangevuld waardoor de gebruiker een handje wordt geholpen bij het voortduwen van het deurenstel. Wanneer een gebruiker te hard tegen de deurvleugel duwt, zorgt het systeem er bovendien voor dat de draaideur automatisch wordt afgeremd. Het deurenstel zal zich bij het verlaten van de deur altijd automatisch positioneren.

Welke belangrijke zaken verdienen nog meer uw aandacht?
Een goede keuze maken tussen een handbediende of (semi-) automatische draaideur is uiteraard erg belangrijk, maar welke punten mag u nog meer niet vergeten? Lees welke belangrijke zaken uw aandacht verdienen tijdens het ontwerpproces in deze Handleiding.

Reageer op dit artikel