artikel

Tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ in Museum Het Valkhof in Nijmegen

productnieuws

Tot en met 29 mei kan je in Museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ bekijken. Dr. Jeroen Goudeau, docent Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, selecteerde de meest opmerkelijke architectuurboeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. De collectie bestaat uit meer dan 550 titels over architectuur uit de 16de tot en met de 20ste eeuw. Ruim 90 van deze boeken staan centraal in de expositie. Van Vitruvius tot Koolhaas: de tentoonstelling geeft een overzicht van het denken en schrijven over architectuur vanaf de oudheid tot nu.

Tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ in Museum Het Valkhof in Nijmegen

Ontdek de meest fascinerende architectuurboeken uit de 16de tot en met de 21ste eeuw

De geselecteerde boeken zijn prachtig geïllustreerd. Bijzonder zijn bijvoorbeeld verschillende drukken van ‘De Architectura’, het invloedrijke handboek van de Romeinse architect en ingenieur Vitruvius. Van het oorspronkelijke boek zijn geen afbeeldingen overgeleverd, dus die werden voor elke heruitgave opnieuw vervaardigd. Ook zijn er boeken met fraaie illustraties van geometrische tuinen, koepels en zuilen, molens, bruggen, bijbelse gebouwen en Rome in de 16de eeuw.

Sinds de uitvinding van de drukpers in de 15de eeuw zijn boeken over vrijwel alle denkbare aspecten van de bouwkunst verschenen. Boeken en bouwen hebben elkaar steeds beïnvloed. Er werden boeken geschreven ten behoeve van de praktijk, maar gebouwde voorbeelden zetten ook aan tot publiceren. Zo ontstond een wisselwerking tussen bouwen op papier en bouwen in werkelijkheid.

De tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ is te zien van 23 januari t/m 29 mei 2016 in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur. Regulier entree voor 19 jaar en ouder is € 11,00.
Kijk op www.museumhetvalkhof.nl voor meer info.

Reageer op dit artikel