artikel

Vormvrijheid voor gevelontwerp Saxion Hogeschool

productnieuws Premium

Vormvrijheid voor gevelontwerp Saxion Hogeschool

De nieuwbouw Saxion Hogeschool in Enschede vereiste een innovatieve uitstraling, maar ook inpassing in een vrij traditioneel straatbeeld. Daarom ontwierp de architect met Signa zijn eigen metselpatroon voor een creatieve gevel. Vandersanden Group engineerde en produceerde deze Signa gevelsteenpanelen.

De opdracht

Saxion had een prachtig terrein gekocht op een historisch prominente plek. Op dit terrein stond een oude villa met daaromheen nog open ruimte en mogelijkheden. Er waren wel allerlei stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het meest belangrijke was dat het gebouw flexibel moest zijn: onderwijs evolueert en verandert continue, de gebouwen moesten dus adaptief zijn zodat de architectuur de veranderingen van het onderwijs op zichzelf kunnen opvangen. Saxion heeft in samenwerking met IAA architecten dit ambitieuze project opgestart.

De gevel als uitstraling
Saxion Hogeschool gelooft dat elke campus bijdraagt aan de directe omgeving. Voor vele studenten geldt zelfs dat hun gebouwen een eerste aanraking zijn met de hogeschool Saxion. Een gebouw dient dan ook iets “méér” uit te stralen. Los van de basisstelling dat er goed onderwijs geleverd wordt, is het de bedoeling van een gebouw dat het een gevoel geeft van dit is een aangename omgeving waar je als student goed, gezellig en veilig kunt studeren. Vandaar een duidelijke vraag naar de architect: Zorg dat je gebouwen die kwaliteiten hebben! Het mooie aan de geveluitstraling is dat er veel innovatie in zit: het gaat om een combinatie van nieuwe technieken (geprefabriceerde vliesgevelconstructie) met zekerheden van het verleden (baksteen). Innovatie is zeker een stap die Saxion graag vooruit zet.

Samenwerking
Er werd op voorhand gekeken of het gevelsysteem SIGNA past binnen de waarden die Saxion wil meegeven aan hun gebouwen. Saxion kan van alles willen, de architect kan van alles bedenken, maar op gegeven moment moet het realiseerbaar worden. Doordat Saxion vanaf het voorproces al in contact met Vandersanden Group was gekomen en de fabriek bezocht, wisten ze exact wat het product inhield. Hierdoor ontstond reeds in een vroeg stadium een nauwe samenwerking tussen leverancier, opdrachtgever en architect. Een schoolvoorbeeld van het innovatietraject.

Het Signa systeem bood de architect een grote vormvrijheid. Gemetselde ornamenten en speciale patronen moesten het technische karakter van Saxion Hogeschool uitdrukken. De zig-zag-slalom herinnert aan de textielgeschiedenis van Enschede.

De gevel werd opgebouwd met Signa prefab gevelsteenpanelen van Vandersanden Group. Op deze watervaste panelen worden de handvorm steenstrippen verlijmd. Deze panelen worden met bevestigingshaken aan een gevelframe gemonteerd. Achter dit gevelframe is dan al de isolatie geplaatst.

De architect selecteerde als eerste drie verschillende gevelstenen uit het aanbod van Vandersanden Group. Met deze gevelstenen ontwierp hij met bijzondere, voegloze baksteenpatronen. Vanuit de uitgewerkte gevel werd vervolgens de engineering gestart. De gevel werd opgedeeld in hanteerbare panelen waarop in de fabriek de steenstrippen machinaal werden aangebracht.

Een bijzonder detail is dat de panelen ook naderhand verwisselbaar zijn. Wanneer er bijvoorbeeld extra ramen nodig zijn, kunnen de gevelpanelen tamelijk eenvoudig worden verplaatst of verwijderd. Dit maakt de gevel flexibel.

De geïsoleerde vliesgevelconstructie van Saxion Hogeschool was op de bouwplaats goed uitvoerbaar en realiseerbaar. Er kon snel gewerkt worden omdat de panelen kant-en-klaar werden geleverd. Het resultaat is een innovatieve gevel. Exact wat de architect voor ogen had bij dit project.

Reageer op dit artikel