artikel

Comfortabel gebouw voor RSG Slingerbos dankzij akoestische plafondsystemen van Knauf AMF

productnieuws

Het kenmerkende schoolgebouw van RSG Slingerbos in Harderwijk heeft een volledige metamorfose ondergaan. De vestiging oogt weer als nieuw, dankzij een uitgebreide renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw. Het Knauf AMF Thermatex® Acoustic Range plafondsysteem zorgt voor de goede akoestiek en een aanzienlijk hoger comfort voor leerlingen en docenten.

Comfortabel gebouw voor RSG Slingerbos dankzij akoestische plafondsystemen van Knauf AMF

RSG Slingerbos is een regionale scholengemeenschap voor leerlingen van onder andere mavo (vmbo-tl), havo en vwo. Met een Technasium, tweetalig vwo en een wereldklas biedt de school veel meer dan alleen regulier onderwijs.
Het verouderde schoolgebouw dateert uit de jaren ’80 en paste niet langer bij de moderne visie op onderwijs. Het schoolbestuur vroeg architect Janneke Snelder van Snelder Architecten om met een ontwerp te komen. “Ruimtelijk sloot het gebouw niet meer aan op de inhoud van het hedendaagse onderwijs en op de omgang met leerlingen. Het pand maakte een introverte, naar binnen gekeerde en donkere indruk.”

Nieuwbouwkwaliteit
“Het is boeiend om een bestaand gebouw de kwaliteit van nieuwbouw te geven. Een goede materiaalkeuze hierbij is cruciaal”, vertelt Snelder. “Bij het ontwerp hebben we rekening gehouden met de ruimtelijke en constructieve mogelijkheden die het object biedt. Esthetiek, procedures, doorlooptijd en fasering spelen hierbij ook een rol. Dat alles heeft ruimtelijke consequenties voor het bouwwerk.”

De nieuwbouw bestaat uit een tweede entree, een deels overkapte patio en een dubbele gymzaal. Snelder: “Daarnaast heeft een uitgebreide renovatie plaatsgevonden. Zo bezit de school nu een ontmoetingsruimte, een hart in het gebouw. De aula heeft een glazen dak gekregen, de houten wandpanelen met de gefreesde sleuf zorgen hier voor de akoestiek. Er is een grote tribunetrap voor groepjes leerlingen. Tevens zijn er kleine, prikkelarme ruimten waar leerlingen zich kunnen terugtrekken.”

Lage plafondhoogte
De akoestiek bleek een interessante, ingewikkelde kwestie. De vloeren zijn gemaakt van harde materialen. “Op bepaalde plaatsen ontbrak een afgewerkt plafond in verband met de beperkte hoogte van het bouwkundige plafond en de grote hoeveelheden installaties. Ook was er sprake van veel nagalm”, aldus Snelder. “Qua akoestiek moest het nodige gebeuren om het gewenste comfort te realiseren. Er kwamen bijvoorbeeld extra luchtkanalen bij, waardoor er nog minder ruimte beschikbaar was. Er was geen overmaat. Op kwaliteit wilden we niet inleveren, maar lage plafonds waren geen optie.”

Met Specification Manager Marco Kowal van Knauf AMF Plafondsystemen B.V. zijn alle knelpunten omtrent de akoestiek besproken. “Onze producten zijn ontwikkeld voor nieuwbouw- en renovatieprojecten zoals RSG Slingerbos. Hierbij vinden wij het belangrijk om altijd een oplossing op maat te adviseren.” In totaal is 3500 m² Thermatex® Acoustic Range plafondpanelen gemonteerd. “Voordeel is dat alle panelen uit dit assortiment hetzelfde uiterlijk hebben, waardoor de plafonds binnen een project een eenheid vormen. Ten opzichte van zachtminerale plafondtegels bieden Knauf AMF hardmineraal panelen standaard een veel hogere geluidsisolatiewaarde aan. Afhankelijk van de eisen zijn vervolgens hoog geluidsabsorberende of nog hoger geluidsisolerende plafondpanelen leverbaar. De panelen kennen geen specifieke legrichting, wat kostbare montagetijd scheelt. Een ander belangrijk verschil is dat er geen filtereffect ontstaat, omdat de plafondpanelen vrijwel luchtdicht zijn.”

Plafondeilanden
Waar mogelijk is gekozen voor plafondeilanden, zoals in de verkeersruimten, het open leercentrum en de studiezaal. “Plafondeilanden zien er esthetisch goed uit en geven gebruikers het gevoel van een hoge ruimte” benadrukt Snelder. “Bovendien is verlichting goed te integreren en wordt optimaal de aanwezige hoeveelheid m³ lucht benut, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.”

Gekozen is voor het Sonic sky plafondeiland systeem, waarmee je geluid zowel kunt dempen als kunt sturen. Met dit mooi vormgegeven systeem kun je op flexibele wijze een eilandplafond samenstellen in allerlei vormen. Voor de school werd gekozen voor de hoog absorberende en brandwerende Thermatex® Alpha plafondpanelen 600 x 600 mm tot de samengestelde maat van 3600 x 3600 mm.

Diverse ruimten
De nagalmtijd in de lokalen was ruim 2,0 sec. Om deze te verlagen tot de aanbevolen 0,4 sec. zijn ook hier de hoog absorberende Thermatex® Alpha plafondpanelen toegepast.

Voor de grootkeuken en alle natte ruimtes, denk aan toiletten, douche- en kleedruimtes is Thermatex® Aquatec toegepast. De panelen zijn bestand tegen een relatieve luchtvochtigheid tot 100%, afwasbaar en hoog geluidsabsorberend. “Dé oplossing voor ruimtes met hoge eisen aan hygiëne en akoestiek,” legt Kowal uit.

Transformatie
Het schoolbestuur van RSG Slingerbos is bijzonder tevreden over de transformatie van het schoolgebouw. “Het vernieuwde pand is open, extravert, transparant en overzichtelijk”, besluit Snelder. “De ruimteakoestiek is bijzonder aangenaam dankzij de Knauf AMF Thermatex® Acoustic Range. De leerlingen zijn blij dat ze zo’n comfortabele school hebben, waar iedereen zijn eigen plek kan vinden.”

Reageer op dit artikel