artikel

VELUX modulaire lichtstraat als daglichtoplossing voor architect

productnieuws

Er was een behoorlijke uitbreiding en transformatie nodig om het pand op een Apeldoorns bedrijventerrein geschikt te maken voor de intrede van hang- en sluitwerkfabrikant Assa Abloy. Architect Lars Courage van COURAGE architecten ontwierp een zwarte lichtgewicht kubus van staal en glas die tot dan toe afzonderlijke fabriekshallen met elkaar verbindt. De VELUX modulaire lichtstraat in het dak zorgt voor het benodigde daglicht en de frisse lucht in het pand.

“Als je voor het pand staat denk je wellicht dat het een donker gebouw moet zijn. Maar als je eenmaal binnen bent, is dat precies andersom: iedere ruimte heeft fantastisch daglicht”, aldus Lars Courage, eigenaar van COURAGE architecten. “Omdat een gebouw er wat ons betreft vooral voor de gebruikers is, kiezen wij er bewust voor om van binnen naar buiten te werken. Dat betekent éérst een goed binnenmilieu en voldoende daglicht en met wat er dan nog van het budget over is, zorgen voor een functioneel esthetische schil.”

Faalkosten beperken

Op het dak van het gebouw van Assa Abloy is gekozen voor een VELUX modulaire lichtstraat, een kostenefficiënt alternatief voor de traditionele maatwerk lichtstraten. “Wij bouwen graag met zoveel mogelijk standaardproducten uit de markt. Hierdoor wordt er op de bouwplaats eigenlijk alleen nog maar gemonteerd en dring je faalkosten sterk terug. In deze traditie past dit modulaire systeem perfect. We hadden natuurlijk ook zelf aan de slag kunnen gaan met profielen en glaselementen, maar dat levert veel meer potentiële problemen op. Nu hoeven we in feite alleen maar een opening te maken waar de VELUX modulaire lichtstraat in past.”

 

Ventilatie, zonwering, brandvertraging

Maar ook de specifieke eigenschappen van de VELUX modulaire lichtstraat speelden een rol. “Het soort lichtgewicht architectuur waarin daglicht centraal staat, biedt alleen een meerwaarde als je de hoeveelheid daglicht ook kunt reguleren. Te veel daglicht kan op sommige momenten immers ook weer problemen met zich meebrengen. Modules van de VELUX modulaire lichtstraat kunnen automatisch geopend en gesloten worden om frisse lucht binnen te laten, uitgerust worden met zonwerende of brandvertragende beglazing en er is standaard zonwering voor te krijgen.”

Courage is vooral trots op de kwaliteit van het daglicht dat met minimale middelen tot in elk hoekje van het gebouw doordringt. In het pand in Apeldoorn is omwille van een beperkt budget nog geen zonwering toegepast, maar dit kan door de standaard afmetingen van de modulaire elementen naderhand eenvoudig toegevoegd worden als het nodig blijkt te zijn.

Meer informatie

Wilt u naar aanleiding van dit project meer weten over de VELUX modulaire lichtstraten of beschrijvingen van andere voorbeeldprojecten ontvangen?
Ga naar www.modulairelichtstraten.velux.nl of neem contact met ons op via modulairelichtstraten@velux.nl of 030 – 6.629.629.

Reageer op dit artikel