artikel

Van oud postkantoor tot licht buurthuis met VELUX modulaire lichtstraten

productnieuws

Participatiecentrum Dynamo is al jaren gevestigd in een oud maar karakteristiek postkantoor
in Amsterdam Oost. Architectenbureau APTO ging de uitdaging aan om de boel eens flink op te knappen. APTO transformeerde het versleten postkantoor tot een flexibele en lichte werkruimte geschikt voor jong en oud. In het oog springt de 30 meter lange VELUX modulaire lichtstraat.

Van oud postkantoor tot licht buurthuis met VELUX modulaire lichtstraten

Het oude postkantoor aan de Amsterdamse Wijttenbachstraat dateert uit 1927 kon een flinke opknapbeurt gebruiken. Sinds de jaren ‘80 was er niets meer aan het gebouw veranderd. Daarom organiseerde eigenaar Dynamo een ontwerpwedstrijd om het pand te renoveren. Milan Bergh van Architectenbureau APTO: “Een randvoorwaarde was dat het een flexibele en interactieve ruimte moest worden, toegankelijk voor iedereen van 3 tot en met 99 jaar.”

Oude elementen in een nieuw jasje

“Tijdens een kijkdag zagen we dat het gebouw bijna een spookhuis was geworden,” vervolgt Bergh. “Vroeger bestond het casco uit drie delen: het middelste gedeelte van het pand werd gebruikt als serviceruimte, waar postbodes bijvoorbeeld hun fietsen neerzetten. Het linker gedeelte was het postkantoor voor klanten en rechts was het postsorteercentrum.”

Bergh heeft deze oude elementen als basis voor het nieuwe ontwerp gebruikt. Op de plaats waar vroeger het publieke postkantoor was, zit het publieke dienstencentrum met een entree, balie en een klein koffiehoekje. De serviceruimte is omgetoverd tot een plaats waar medewerkers kunnen overleggen. Werkplekken zijn gemaakt waar vroeger de post gesorteerd werd.

30 meter lange lichtstraat

“Door de diepte van het pand, zo’n 20 meter, was het een hele opgave om overal voldoende daglicht binnen te krijgen. Vooral in het midden was er een donkere zone, zonder natuurlijk licht. Om een prettige en lichte werkomgeving te creëren, hebben we ervoor gekozen om een lichtstraat over de gehele lengte van het pand te plaatsen. Deze 30 meter lange lichtstraat verbindt de drie werkruimtes op een natuurlijke manier met elkaar, omdat het loopgedeelte van de ene naar de andere ruimte zich onder de lichtstraat bevindt. Zo valt er in iedere ruimte een zee van licht naar binnen.”

Na het bekijken van de mogelijkheden besloot Bergh om voor de VELUX modulaire lichtstraat te kiezen. “Met name de eenvoudige montage, hoge kwaliteit, energie-efficiëntie en het moderne ontwerp spraken ons enorm aan. Ook sloot dit type lichtstraat prijstechnisch aan bij wat we in gedachten hadden.” Doordat de lichtstraat bestaat uit modulaire elementen duurde de montage slechts twee dagen. De transformatie is enorm. “Als je de ruimte binnenkomt kun je nu meteen naar buiten kijken en lijkt het bijna alsof je in de open lucht bent. De medewerkers van Dynamo houden zo contact met buiten. Dat is belangrijk voor een goede werkomgeving.”

Fijne werkplek

Afgelopen maart is het project afgerond en de nieuwe ruimtes zijn al volop in gebruik. Bergh: “Dynamo is erg tevreden over het eindresultaat. Ze zijn blij dat we de karakteristieke eigenschappen van het pand intact hebben gelaten, maar wel in een fris jasje hebben gestoken.” Het daglicht dat door de VELUX modulaire lichtstraat naar binnenkomt, draagt ook bij aan het frisse gevoel. De eerste reacties op de renovatie zijn erg enthousiast. Het karakteristieke postkantoor kan in ieder geval weer een eeuw vooruit, waarin de medewerkers en buurtbewoners kunnen genieten van een lichte en gezonde werkomgeving.

Meer informatie op: www.modulairelichtstraten.velux.nl en www.APTO.nl

Klik hier voor  de film over de renovatie van Post Oost

Foto’s: Wim Hanenberg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels