artikel

Ondersluiting is lichtend voorbeeld voor Architect

productnieuws

Vanaf 1 april wordt het nieuwe Bouwbesluit van kracht, dat – zoals inmiddels bekend – op vele punten is aangepast. Eén van de aanpassingen betreft het nieuwe reglement voor daglichttoetreding.

Ondersluiting is lichtend voorbeeld voor Architect

 

 

De NEN 2057 lid 7.3 ‘Bepaling van de oppervlakte van de doorlaat voor naar binnen hellende daglichtopeningen’ stelt hiervoor dat alleen de oppervlakte van de doorlaat die zich boven de 1,2m lijn bevindt, kan worden meegerekend. Omwille van een optimaal gebruik zullen vele architecten derhalve dakramen boven de 1,2 m ingebouwd willen zien.

Ongelukkige keuze

Veruit de meeste dakramen hebben een bovenbediening, die dus vooral door de wat kleinere mensen uitsluitend met een opstapje te bedienen is. Dit is uiteraard verre van gebruiksvriendelijk en kan vrij makkelijk valpartijen veroorzaken. Een ongelukkige keuze dus.

Gelukkige oplossing

Gelukkig is er ook een dakraamproducent die werkt met een – veel prettiger en gebruiksvriendelijker – ondersluiting: FAKRO. “Een zeer bewuste keuze”, volgens hen. Immers, er is een nog altijd stijgende groep mensen die zich bijzonder ergeren aan een dakraam dat ze omwille van de bovensluiting niet kunnen bedienen.

Nóg meer daglichttoetreding

De keuze voor een ondersluiting komt echter niet alleen de bediening ten goede, maar tevens kan hierdoor het dakraam, indien gewenst, hoger geplaatst worden voor nóg meer daglichttoetreding. Met behoud dus van de eenvoudige bediening dankzij de ondersluiting.

Ventilatie in het kozijn

Bovendien heeft FAKRO een continu regelbare ventilatie verwerkt in het kozijn, waardoor het raam er esthetisch écht mooier op wordt en er gemiddeld ook nog eens 6% meer glasoppervlak ontstaat.

Het uitgebreide leveringsprogramma met onderbediening bestaat uit tuimeldakramen (evt. met een verhoogde tuimelas), onderhoudsvriendelijke tuimeldakramen, elektrische tuimeldakramen, uitzet-tuimeldakramen (met 2 openingsmogelijkheden) en zelfs een balkondakraam. De standaard maten variëren van 55 x 78 tot 94 x 255 met een effectief glasoppervlak van maar liefst 1,67 m2.

Kortom, FAKRO zag met deze slimme ondersluiting al eerder het licht en is nú al klaar voor de stappen die komen gaan. Voor meer informatie kijkt u op www.fakro.nl/bewustekeuze

 

Reageer op dit artikel