artikel

Airconditioning zonder ventilatoren

productnieuws

De Klimaatcascade is een airconditioner zonder ventilatoren, bedoeld om het klimaat in gebouwen energiezuinig te regelen en de gebouwen tegelijk te ventileren.

Airconditioning zonder ventilatoren

Naar een ontwerp van TU Delft promovendus Ben Bronsema heeft adviesbureau Peutz hiervan een testmodel gebouwd. De eerste meetresultaten zijn positief. De Klimaatcascade is een uiterst effectieve warmtewisselaar waarmee lucht kan worden gekoeld en verwarmd. De voorverwarming van de ventilatielucht in het stookseizoen wordt gerealiseerd met water van 13 graden Celsius. In de lucht wordt via enkele nozzles water gesproeid. De vallende druppels zorgen voor warmte- en vochtuitwisseling met de ventilatielucht en tevens voor stroming hiervan. Voor de naverwarming wordt zonne-energie gebruikt die wordt geoogst met behulp van een zonneschoorsteen.

Reageer op dit artikel