artikel

Energiezuinig koelen met PCMs

productnieuws

Autarkis levert PCM inductie-units. Deze units maken gebruik van Phase Changing Materials, PCM’s, om kantoren energiezuinig te koelen.

Energiezuinig koelen met PCMs

Een PCM is een materiaal dat in staat is om warmte of koude enige tijd op te slaan en later weer af te geven. Dit gebeurt bij het stollen / smelten van het materiaal. Materialen die geschikt zijn voor de gebouwde omgeving, zijn dus materialen met een smeltpunt in de buurt van kamertemperatuur. De PCM inductie units van Autarkis worden ’s nachts geladen met vrije koeling. Deze energie wordt gedurende de dag gebruikt om kantoren te koelen.

De PCM inductie units hebben de VSK Award gewonnen in de categorie Klimaatsystemen & Koudetechniek. Uit het juryrapport: ‘Dit systeem kan bij gebouwen met een beperkte koellast een centraal koudwaternet overbodig maken. Het PCM materiaal zorgt er voor dat het kantoor schijnbaar meer thermische massa heeft en dus minder snel opwarmt of afkoelt. Een uitstekende innovatie die zijn nut in de praktijk zeker zal bewijzen.’

Reageer op dit artikel