artikel

Advertorial: Getrapt profiel voor typische Bossche Schoolarchitectuur

productnieuws

Ruim 300 portiekwoningen in de Nijmeegse wijk Heseveld hebben een grondige renovatie ondergaan. Monumentenzorg wilde de Bossche School-architectuur aan de buitenkant zo veel mogelijk in oude stijl herstellen en realiseerde dit met de aluminium systemen van Reynaers.

Advertorial: Getrapt profiel voor typische Bossche Schoolarchitectuur

 

 

Een typisch stijlelement vormen de diepliggende kozijnen met horizontale en verticale roedeverdeling in ramen en deuren. Door de witgeschilderde negge van het metselwerk wordt de diepteligging sterk benadrukt. “In het verleden zijn de massieve houten kozijnen vervangen door iele aluminium schuiframen zonder roedeverdeling, die slecht functioneerden”, zegt architect Ernst Hazelaar van Van Hontem Architecten.

advertorial Reynaers

“Als we de kozijnen wilden vervangen dan moesten we vanwege het beschermde stadsgezicht, op basis van het oorspronkelijke ontwerp terug naar de dikke houten stijlen. Die bepaalden sterk het gezicht van de gevel, maar ze namen ook veel licht weg.” Hazelaar zocht daarom een kozijn dat in stijl was met het oorspronkelijke gevelbeeld, en toch veel daglicht doorliet. In hout werd geen oplossing gevonden. In het assortiment van Reynaers vond hij aluminium kozijnen met ranke profielen. Hazelaar: “Vooral de trapsgewijze opbouw van het profiel, de dikte van het profiel en de mogelijkheden voor de horizontale en verticale roedes sloten goed aan bij de bouwstijl van de portiekwoningen. Al in de VO-fase nam de architect contact op met Reynaers. Hazelaar: “We wilden advies of de smalle hoge ramen technisch wel haalbaar zouden zijn. Het komt voor dat een bouwaanvraag al is goedgekeurd, terwijl later blijkt dat het ontwerp technisch niet uitvoerbaar is. Dat kun je voorkomen door al in een vroeg stadium te overleggen met leveranciers. Die heeft al veel ervaring en kan je helpen met oplossingen waar je zelf wellicht niet opgekomen was.” Mark vanRosmalen adviseerde Hazelaar vanuit Reynaers over de haalbaarheid van de hoogte-breedte-verhouding. “Omdat wij de ramen niet zelf plaatsen, overleggen wij ook met kozijnaannemers als de aanvraag naar de grens van het haalbare gaat, zodat we zeker weten dat de kozijnen ook praktisch uitvoerbaar zijn.”

advertorial Reynaers

Monumentenzorg van de gemeente en de bewoners moesten nog wel overtuigd worden dat de aluminium kozijnen het gevelbeeld zouden verbeteren. De bewoners wilden opnieuw houten kozijnen, maar ze waren inmiddels gewend aan de ruime lichtinval. In een proefopstelling hebben architect, aannemer en leverancier laten zien hoe de ramen eruit zouden komen te zien. “Met extra latten op de ramen hebben we ook het effect laten zien als we de oude kozijnen zouden herplaatsen”, zegt Hazelaar. “We wilden iedereen een zo eerlijk mogelijk beeld geven.” En die aanpak werkte, iedereen was overtuigd. De nieuwe aluminium kozijnen zijn uiteindelijk in het oude stelkozijn geplaatst, zodat nog wel een deel van het hout zichtbaar is.

advertorial Reynaers

Meer weten? Neem contact op met Reynaers, kijk op www.reynaers.nl of bel 0492 – 56 10 20.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels