artikel

Kurkvloeren maken een comeback

productnieuws

Kurkvloeren maken een comeback. De bast van de kurkeik wordt steeds vaker gebruikt voor wanden en vloeren in wooninterieurs. Kurk heeft flink wat voordelen: het is een natuurlijk materiaal, duurzaam en volledig recyclebaar, veerkrachtig en comfortabel, warm, geluiddempend, waterbestendig, anti-allergisch en anti-statisch, en onderhoudsvriendelijk.

Kurkvloeren maken een comeback

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Deze unieke boom is eeuwenoud en groeit in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Voor kurk worden er dus geen bomen geveld. Elke negen jaar wordt de kurkeik ontschorst, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. Dit procedé, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, is een kunst op zich. Bovendien is de kurkeik de enige boom ter wereld waarvan de schors zichzelf na elke oogst kan regenereren. Niet alleen is kurk 100% natuurlijk, het pure materiaal is ook volledig recyclebaar.

Eigentijdse dessins

Kurk biedt een haast oneindige keuze in eigentijdse designs. Zo zijn kurkvloeren en -wanden er in een waaier aan stijlen, in evenzoveel kleuren, structuren, dessins, afmetingen en afwerkingen: van sober strak tot rijkelijk gedetailleerd, van grote kurktegels tot smalle parketstroken. Deze duurzame en eigentijdse bekleding leent zich bovendien voor elke ruimte in huis.

Veerkrachtig comfort

Kurk is bijzonder sterk en veerkrachtig dankzij de ingenieuze celstructuur, die te vergelijken is met een honingraat: elke kubieke centimeter bestaat uit 40 miljoen cellen. Zowel de cellen als de tussenliggende ruimtes zijn gevuld met een vluchtige stof die op lucht lijkt. Dat maakt kurk zo opmerkelijk, tot op heden is er dan ook nog geen technologisch alternatief gevonden voor dit natuurproduct. Kurk keert altijd naar zijn oorspronkelijke vorm terug en absorbeert soepel schokken.

Ecologisch verantwoord

De kurkeikwouden rond het Middellandse Zeegebied vormen een bijzonder ecosysteem. Kurkeiken fungeren als een natuurlijke dam tegen de oprukkende woestijnen, beschermen de biodiversiteit en houden CO2 vast die anders zou bijdragen tot opwarming van de aarde. Bovendien kent kurk geen afval. De schors van de kurkeik wordt voor 100% gebruikt: voor vloeren en wanden, voor kurken, maar ook voor niet-alledaagse toepassingen zoals schoenen, stoelen, muziekinstrumenten of ruimtevaartmateriaal.

Duurzaam

Kurk is bijzonder duurzaam en dat vertaalt zich in vloeren en wanden voor het leven. Kurk kan dan ook tegen een stootje dankzij de structuur en slijtvaste toplaag. De kwaliteiten van kurk maken het materiaal geschikt voor de meest veeleisende en technisch hoogstaande toepassingen. Zo wordt er kurk gebruikt voor automotoren, dammechanismen, start- en landingsbanen voor vliegtuigen, warmte-isolatie in ruimtesondes…

Aangenaam warm

Isolatie met kurkschors is één van de oudste isolatiemethoden. Dankzij de met lucht gevulde celstructuur, nemen kurkkorrels de omgevingswarmte op en houden die warmte lang vast. Kurk wordt bijgevolg allround ingezet voor zijn uitstekende thermische isolatie. Ter illustratie: één millimeter kwaliteitskurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier centimeter beton. Met kurkvloeren of -wanden in huis kan worden bespaard op verwarmingskosten.

Geluiddempend

Kurk is een goede geluidsdemper. Decibels zakken zo weg in de 40 miljoen cellen die elke kubieke centimeter kurk bevat. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt en zelfs trillingen worden geabsorbeerd. Ideaal voor speelkamers van de kinderen, studeerkamers of slaapkamers.

Waterbestendig

Kurk is van nature waterafstotend en leent zich daarom goed voor vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of zelfs doucheruimte. Bovendien worden de wanden en vloeren beschermd met een speciaal vernis.
Kurkvloeren zijn bovendien hygiënisch en dragen bij tot een gezonder leefklimaat. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans.

Onderhoudsvriendelijk

Onderhoudsgemak is een belangrijke troef van kurk. De speciale toplaag is ontworpen voor gemakkelijk onderhoud. Behandeling met specifieke reinigings- of beschermproducten is op zich niet nodig, maar wordt wel aangeraden voor een nog langere levensduur, zeker bij intensieve belasting. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale onderhoudsproducten.

 

Website

Op de website www.kurkinhuis.nl is te zien wat de mogelijkheden zijn met kurk: grote tegels of smalle parketstroken, sobere vloeren of uitgesproken wanden. De website licht de voordelen van kurkvloeren en –wanden toe en informeert over het belang van de kurkeikwouden voor de aarde, het oogsten van kurk en de verwerking van kurk.

De website maakt deel uit van een promotiecampagne van de Portugese kurkfederatie APCOR (Portugal is ’s werelds grootste producent van kurk), die wordt gesteund door vier Benelux-partners in de kurkindustrie (Mutrex, Santana, Van Avermaet en Wicanders).

 

Reageer op dit artikel