artikel

Wandbekleding Arte

productnieuws

Arte presenteerde onlangs een aantal nieuwe collecties wandbekleding, gemaakt van synthetische en natuurlijke materialen als boombast. Zo zijn er verschillende soorten wandbekleding, die passen bij luxueuze klassieke interieurs en strakke en moderne gebouwen.

Wandbekleding Arte

In het behang Metal X Glass van Arte zijn hele fijne glazen parels verwerkt. Deze serie is verkrijgbaar in de tinten goud, zilver, koper en brons. De serie Xanadu verwijst naar de feeërieke en luxueuze zomerresidentie van de Mongoolse keizer Kublai Khan. De gelijknamige collectie bestaat uit behang met weefsels met een losse structuur, waar de onderliggende glanslaag door het weefselpatroon heen schijnt. Van een afstand bekeken is een subtiele glans te zien en de wand krijgt een Oosterse uitstraling.

Moiré met architectonisch effect

De ontwerper van Camouflage raakte gefascineerd door moiré-effecten en experimenteerde daarmee tot hij het gewenste resultaat kreeg. Moiré is een Franse term en verwijst naar een bepaald soort zijde dat een typisch golvend patroon vertoont. Moiré ontstaat wanneer twee draden op elkaar liggen onder een andere hoek. Camouflage komt volgens Arte uitstekend tot zijn recht in een bijna kubistisch of surrealistisch interieur.

Schorslaag als patchwork

De nieuwste collectie Bark Cloth (schorsdoek) van Arte is gemaakt van de binnenste schorslaag van de Mutubavijgenboom. De verschillende lagen worden als een patchwork aan elkaar geweven. Bark Cloth is een zuiver natuurproduct, waarmee Arte werk verschaft aan lokale medewerkers en de principes van ‘fair trade’ respecteert.

De productietechniek van Bark Cloth is eeuwenoud en werd voor het eerst gebruikt in Afrika. Tapa – het woord is Tahitiaans en wordt algemeen gebruikt voor stoffen, die gemaakt zijn van schors – is wellicht de eerste textielsoort die de mens ooit kende, lang voor hij leerde weven. De schorslaag van één boom levert maar één reep stof op. Er kunnen ook foutjes en gaten inzitten – natuurlijke onvolmaaktheden van de boom – daarom worden de stukken schors aan elkaar gezet. Het eindresultaat is een patchwork van schorslapjes, die met de hand aan elkaar zijn genaaid. Daardoor is ieder paneel anders. De Bark Cloth worden van een vliesbasis voorzien zodat ze net zoals elk ander behang zijn toe te passen.

Arte heeft 5 kleurrichtingen aangegeven, die bij het kleuren van het materiaal als uitgangspunt dienen. Er is een combinatie van donkerbruine en zwarte stukken, een patchwork van groen- en bruintinten, een aarderode kleur en een vrijwel effen bruin palet. Bovendien is er een diepzwarte variant met een uiterst fijne gouddraad erin verwerkt.

Reageer op dit artikel