nieuws

Bijlmerbajes krijgt kleur voor toekomstige gebruikers

Nationaal

Binnenkort gaat de Bijlmerbajes in Amsterdam dienst doen als het nieuwe azc Amsterdam Wenckebachweg, waar zo’n duizend vluchtelingen deze maand een nieuw onderkomen krijgen in de oude cellen. Het gebouw toont door een nieuw kunstwerk van de Nederlandse ‘favela painters’ Haas&Hahn er al ietsjes minder grauw en gevangenisachtig uit.

Bijlmerbajes krijgt kleur voor toekomstige gebruikers

Haas&Hahn, onder meer bekend van hun schilderprojecten in achterstandswijken in Haïti, Philadelphia en Rio de Janeiro, kregen de taak de voormalige gevangenis een beetje gezellig te maken voor de opvang van de vluchtelingen . Samen met een team vrijwilligers, onder wie een aantal vluchtelingen die in Nederland wonen, schilderden ze als eerste de entree van het complex in een vrolijk en kleurrijk mozaïek.

Bijlmerbajes Amsterdam
De zes torens van de Bijlmer

“Dit is pas ons eerste project in Nederland, grappig genoeg,” vertelt Dre Urhahn (Hahn van de twee) aan The Creators Project. “We zoeken altijd plekken die een transformatie nodig hebben, waar onze kunst een sociale invulling voor de inwoners kan zijn, en die vind je nu eenmaal eerder in het buitenland. Maar toen we hoorden over de plannen voor de Bijlmerbajes viel alles op z’n plek. Aan de ene kant heb je een gebouw dat er totaal niet uitziet en waar Amsterdam een beetje mee in z’n maag zit, en aan de andere kant heb je een groep mensen die gevlucht zijn voor wie dat gebouw straks hun nieuwe huis moet worden. Het was perfect voor ons.”

Het kunstwerk zelf is een abstract, kubistisch ontwerp van verschillende felle kleurvlakken. “We beginnen eigenlijk gewoon zonder concreet idee van wat we willen maken. Tijdens het schilderen ontstaat het ontwerp. Als je samen met andere mensen schildert, is het leukste om samen tot een ontwerp te komen. Ik en Jeroen [Haas] grappen weleens met elkaar door als het af is te zeggen: “dit verzin je niet.” Dat is als kunstenaar misschien moeilijk te slikken, maar het is veel interessanter is om samen iets te maken en dan gewoon te kijken wat er gebeurt.”

Bijlmer krijgt kleur voor vluchtelingen. Foto Theo Sijtzema

De entree is inmiddels af, maar de rest van de gevangenis staat er nog steeds een beetje treurig bij. “Ook binnen zijn ze nog veel aan het schilderen en verbouwen,” vertelt Coen Bergman, de fondsenwerver die hielp om het project mogelijk te maken. “Ik ben al twee jaar aan het praten met de gemeente om dit hele complex te schilderen, maar nu duidelijk is dat het een asielzoekerscentrum gaat worden, zit er meer vaart achter. Het COA  wilde dat in ieder geval dat dit deel van het gebouw geschilderd zou worden, zodat het er niet compleet als een gevangenis uitziet. Dit is het resultaat van een eerste week buffelen.”

Bijlmer krijgt kleur

Bron: The Creators Project/Leander Roet

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels