nieuws

Internationale onderscheiding voor dJGA en EGM

Nationaal

dJGA en EGM hebben een Design & Health International Academie Award gewonnen. dJGA kreeg de prijs in de categorie ‘Mental Health’ voor het psychiatrisch centrum High Care in Oegstgeest. EGM is onderscheiden voor het Tony Molleapaza Rojas kinderziekenhuis in Arequipa, Peru in de categorie ‘Hospital Design under 40.000m2’.

Internationale onderscheiding voor dJGA en EGM

 

High Care in Oegstgeest huisvest cliënten met ernstige psychische problemen. Uitgangspunt bij het ontwerp was het creëren van een leefomgeving, die ondanks alle beperkingen aantrekkelijk en comfortabel is. Het ontwerp van dJGA kenmerkt zich door de beschermde wereld die schuil gaat achter een relatief gesloten straatgevel. Door het ruimschoots aanwezige daglicht, zicht op de natuur en open ruimtes staat het ontwerp direct in contact met de omgeving. Voor de oriëntatie en beleving van cliënten en bezoekers en ter vermijding van een klinische omgeving ligt geen enkele gangmuur parallel aan de overstaande. Hierdoor wordt de gang beleefd als een ruimte dan als een traditionele gang. High Care in Oegstgeest is in 2012 opgeleverd.

Het ontwerp van dJGA is door de internationale jury als winnaar gekozen omdat het gebouw een effectieve samenhang heeft tussen een humane omgeving en de functionele eisen voor veiligheid en toezicht. 

EGM architecten

Naast dJGA is ook samenwerkingspartner EGM architecten in de prijzen gevallen. Het bureau heeft een award gewonnen in de categorie ‘Hospital Design under 40.000m2’ voor Tony Molleapaza Rojas kinderziekenhuis in Arequipa, Peru.

EGM 

EGM architecten ontwierp het kinderziekenhuis voor de stichting PAZ-Holandesa, dat kinderen met een aangeboren afwijking gratis medische hulp en nazorg biedt, waardoor zij niet meer geïsoleerd raken. In 2005 besloot het architectenbureau het  Kinderziekenhuis te sponsoren door het ontwerp voor zijn rekening te nemen.

Het ontwerp bestaat uit een collectief van kleine paviljoens, waarin verschillende functies zijn geplaatst. Enerzijds is dit ingegeven door praktische overwegingen zoals aardbevingsgevaar, anderzijds sluit de kleinschaligheid goed aan bij de functies van het kinderziekenhuis. De bestaande hoogteverschillen, gevormd door voormalige landbouwterrassen, zijn geïntegreerd in het plan. Er werd gekozen voor het toepassen van lokale materialen zoals witte silarsteen (lavasteen van de nabijgelegen vulkaan Misti), houten kozijnen, metalen daken en stucwerk.

De awards zijn dit jaar uitgereikt tijdens de Design Health World Congress Exhibition in Brisbane, Australië en behoren tot de meest toonaangevende prijzen ter wereld voor ontwerpen voor de gezondheidszorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels