nieuws

Stadskamer in Hoog Catharijne gedeeltelijk geopend

Interieur

De onlangs geopende Stadskamer is het kloppend hart van het nieuwe Hoog Catharijne in Utrecht. De vijftien meter hoge, transparante binnenruimte slaagt erin om binnen en buiten te integreren. Het ontwerp van D/DOCK en STIR Architecture sluit hiermee aan op de wens van eigenaar Klépierre om Hoog Catharijne te verbinden met de historische binnenstad.

Het nieuwe Hoog Catharijne transformeert op vele manieren van gesloten naar open. De stad wordt van buiten naar binnen gehaald. De overdekte binnenruimte overbrugt de Catharijnesingel en verbindt twee delen van het winkelcentrum. Door gebruik te maken van een glazen dak, grote glaspuien en drie watereilanden toont de stad zich aan de bezoekers.

De geschiedenis van Utrecht is sterk verbonden met en rond het water: het (handels)verkeer langs de grachten. Door drie grote glazen watereilanden in het plein kunnen bezoekers straks de bootjes onder De Stadskamer door zien varen. Afgeronde hoeken en mooie indirecte verlichting aan de onderzijde geven de eilanden ’s avonds het karakter van lichtsculpturen. Eén van de watereilanden loopt door van binnen naar buiten. Een directe routing van de parkeergarage naar de lobby van het toekomstige hotel kreeg vorm door een glazen ‘brug’ in het centrale watereiland. Het streeppatroon op de vloer wekt de suggestie over water te lopen.

Stadskamer-DDock-_STIR.-Fotografie-Karen-Steenwinkel-4

Beeld: Karen Steenwinkel

De schaal en gelaagdheid (gracht, werfkelder, straatniveau, grachtenpanden) van de binnenstad is terug te zien in de verschillende niveaus en binnen gevels van De Stadskamer, de luifels en de overkappingen. De winkelpromenade op niveau leidt bezoekers en passanten van het Centraal Station naar het Vredenburgplein. D/DOCK voorzag de winkelpromenade van uitnodigende bankjes met ook hier afgeronde hoeken. De ronde vormen komen terug in de wayfinding borden.

Stadskamer-DDock-_STIR.-Fotografie-Karen-Steenwinkel-3

Beeld: Karen Steenwinkel

Ontmoetingsplek

Het horecaplein in De Stadkamer ligt op straatniveau en is van alle kanten toegankelijk. Aan weerszijden bevinden zich horecagelegenheden met terrassen. Het was de wens van Klépierre om de levendigheid op het plein te bewaren, ook na sluitingstijd van de winkels. D/DOCK ontwierp voor één zijde van de binnenpui vouwluifels met LED strips die in gesloten toestand licht geven. Geopend fungeren ze als een decoratief element. De booglampen lijken op straatverlichting en zijn door D/DOCK speciaal ontworpen. Voor de andere binnen gevel zijn overkappingen geplaatst die de vorm van opengeklapte parasols met licht hebben.

De terrassen zijn door half hoge plantenbakken afgescheiden van het plein met de watereilanden. Op het plein nodigen de randen rond de watereilanden uit om plaats te nemen en fungeren de ronde banken met echte bomen als prettige ontmoetingsplekken voor bezoekers en winkelend publiek. Tevens is veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze en detaillering van het meubilair om het ‘buiten gevoel’ naar binnen te brengen.

De Stadskamer is nog niet af. Het ontwerp van de andere helft van het plein gaat er hetzelfde uit zien en is naar verwachting in juni 2018 klaar.

Stadskamer-DDock-_STIR.-Fotografie-Karen-Steenwinkel-3

Beeld: Karen Steenwinkel

Projectgegevens

Totaal vloeroppervlak: 1943 m2
Water eilanden: 316 m2
Ruimte voor terrassen: 1626 m2

Stadskamer-DDock-_STIR.-Fotografie-Karen-Steenwinkel-1

Beeld: Karen Steenwinkel

Resultaten voor ‘D/Dock’

 

Reageer op dit artikel