nieuws

Agendatip: Celebrating Ceramics 100 jaar Ettore Sottsass

Interieur

Op 14 september is het honderd jaar geleden dat de beroemde Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass werd geboren. Als eerbetoon toont het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch een selectie uit zijn keramisch oeuvre.

Agendatip: Celebrating Ceramics 100 jaar Ettore Sottsass
Ettore Sottsass, schaal en theepotten uit de serie Indian Memory, 1967/1987 (foto: Erik en Petra Hesmerg)

Ettore Sottsass

Ettore Sottsass (1917 – 2007) bouwde vanaf 1947 een carrière op met interieurvormgeving en industrieel design. Sottsass was daarbij een belangrijk vernieuwer. Zijn ontwerpen voor woninginrichting, kantooruitrusting, meubilair en woonaccessoires beïnvloedden sterk de avant-garde vormgeving van de jaren zestig en zeventig. In 1981 was hij medeoprichter van de befaamde Memphisgroep. Naast zijn werk voor Memphis was Sottsass ook actief als vormgever voor Alessi, Artemide en Olivetti.

100 jaar Ettore Sottsass - Celebrating Ceramics

Ettore Sottsass, totems, 1967/1988 (foto: Erik en Petra Hesmerg)

Keramiek als oervorm voor design

Gedurende Sottsass’ lange carrière is keramiek een steeds terugkerende fascinatie. Zijn unieke visie op vormgeving komt het sterkst tot uitdrukking in ontwerpen voor keramiek, van zijn eerste vazen halverwege de jaren vijftig tot de laatste schetsen vlak voor zijn overlijden. Sottsass benaderde alle gebruiksvoorwerpen, en met name die in keramiek, als rituele instrumenten, betekenisvolle gereedschappen voor het alledaagse bestaan. Zo grijpt hij regelmatig terug op oervormen met een symbolische lading, zoals bij de theepotten uit de reeks Indian Memory.

Zelf zegt hij daarover: “Keramiek is ouder dan de Bijbel en Jezus Christus, ouder dan alle poëzie ooit geschreven, ouder dan geiten en katten, ouder dan huizen of metaal.” Keramiek is voor Sottsass het meest persoonlijke medium en in zijn vele geschriften komt keramiek steeds terug als oervorm voor design.

Celebrating Ceramics, 100 jaar Ettore Sottsass, 14 september 2017 t/m 7 januari 2018, Stedelijk Museum Den Bosch

Reageer op dit artikel