nieuws

Comfortroom helpt dementerenden

Interieur

In Venray is sinds kort de eerste Comfort Room van Nederland in gebruik. De kamer is speciaal ontwikkelt voor mensen met dementie. Zij komen tot rust in de kamer waarin zij geuren, kleuren, beelden, geluiden en herinneringen kunnen herbeleven.

Comfortroom helpt dementerenden

De Comfort Room is niet ruim of uitbundig opgezet. Er staat een kast, een tafel met stoelen, enkele lampen en twee relaxfauteuils. Belangrijkste item in de kamer is het tv-scherm. Daarmee komt, via een usb-stick, de kamer tot leven. Via speciale lampen komt kleur binnen, op het scherm verschijnen foto’s, video’s en tekeningen en het raam (ook een tv-scherm) laat een fraai vergezicht zien afgestemd op de client.

Lisa Goossens, Bashir Abba Gana, Chris van Houts en Lenneke Sweegers, studenten van de Fontys minor Gezondheid, zorg en technologie onderzochten in opdracht van Zorginstelling Vincent van Gogh, samen met ontwikkelaar, Wendy Halie van Rememberz, welke elementen belangrijk zijn als je zo’n kamer inricht. Ook betrokken bij het project zijn: H-Kwadraat architectuur (interieur/architect); Quadrant4 (Huisvestingsadviseur/domoticaspecialist) en OmniLAN (gebouw-automatisering/systeemontwikkelaar).

Comfortroom Vincent van Gogh voor dementen

Comfortrooms bestaan al langer in de psychiatrie maar zijn dan bedoeld om bewoners te ontprikkelen. Bij demente patiënten moet juist het tegenovergestelde worden bereikt. Onderzoek heeft aangetoond dat met name herinneringen tussen het 5e en 35e levensjaar hier het meest geschikt voor zijn.

Om dat voor elkaar te krijgen hebben medewerkers met alle afzonderlijke cliënten en vooral hun familieleden een digitaal levensboek gemaakt, dat is vastgelegd op een usb-stick. In het levensboek staan de persoonlijke foto’s, video’s en tekeningen van de cliënten. Daarnaast staan er instellingen voor licht, geur en beelden voor een mooi uitzicht op, zodat die kunnen worden geprojecteerd in de kamer. De Fontys studenten hebben ook onderzocht wat bewoners belangrijk vonden en wat er mogelijk was in de kamer. Bewoners kunnen alleen naar de kamer gaan, of samen met familieleden en naasten.

Doorontwikkelen
De kamer wordt blijvend doorontwikkeld met de nieuwste technische snufjes, te denken valt dan aan bijvoorbeeld aromatherapie. Bezoekers van de kamer kunnen dan bijvoorbeeld de geur van vers brood ruiken of die van lavendel. Daarnaast is de kamer voorzien van een hi-tech vloer met sensoren die monitoren die de cliënt allemaal doet.

Vincent van Gogh is de eerste instelling in Nederland met de Comfort Room voor dementerenden. Die is vooral voor de bewoners van Vincentiushof. Niet alleen voor de bewoners in de woongroepen van Vincent van Gogh.

Het wachten is op de andere zorginstellingen.

Bron:
rememberz.nl
Fontys Hogescholen
Trouw

De Limburger

Reageer op dit artikel