nieuws

Silence Please Science Please

Interieur

Martijn Sandberg heeft een kunstwerk gerealiseerd als akoestische wand in het interieur van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen FWN, nieuwbouw Gorlaeus, Bèta Campus, Universiteit Leiden, een ontwerp van Inbo Architecten en JHK Architecten.

Silence Please Science Please
Foto Martijn Sandberg

Het kunstwerk bestaat uit wit gecoate op elkaar aansluitende geperforeerde aluminium panelen, die het muuroppervlak beslaan in de hal, de vide en de eerste verdieping van het gebouw. Het kunstwerk is twintig meter lang en zeven meter hoog. Uit de ronde gaten schijnt kunstlicht, waardoor er voor het oog een schaduw- en lichtbeeld ontstaat met nuances en schakeringen in toon, afhankelijk van de diameter en dichtheid van de repeterende perforaties.

Silence Please Science Please akoestische muur door Martijn Sandberg

Foto Martijn Sandberg

Kijkend naar het kunstwerk vanuit verschillende zichthoeken, verschijnt in het patroon van cirkels een reeks herhalende woorden als een refrein, een oneindige canon. De opeenvolging van de woorden is te lezen van links naar rechts – maar ook van rechts naar links, van boven naar beneden, van beneden naar boven en in diagonale leesrichting: ‘Silence Please Science Please’. Stilte speelt een sleutelrol in creatieve processen, zoals het uitoefenen van kunst, muziek en wetenschappelijk onderzoek. Geluidsdemping, de reductie van ruis en nagalm, is verbonden aan het functionele karakter van de akoestische wand.

Silence Please Science Please akoestische muur door Martijn Sandberg

Foto Martijn Sandberg

In de figuratie van het kunstwerk is sprake van een ‘echo’ tussen ‘Silence Please’ en ‘Science Please’, qua klank, vorm en gelijk aantal letters. Het credo ‘Science Please’ leent zich om uit te roepen in plaats van ‘Silence Please’ en andersom. Gehuld in nevelen van glazen buisjes en pipetten, is de wetenschapper in stilte aan het werk met het bereiden van de analyse, het verstaan van de tekens, de maat en het wezen der dingen. Het stralende kunstwerk ‘Silence Please Science Please’ is een decorum voor het laboratorium van de wetenschap; een verlicht teken, een ‘sign’ aan de wand van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Leiden.

Projectgegevens
Titel: ‘Silence Please Science Please’
Kunstenaar: Martijn Sandberg
Locatie: Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN), Gorlaeus, Leiden
Afmetingen: (lxh) 20m x 7m
Materiaal: akoestische wand, geperforeerd aluminium
Concept en ontwerp: 2014-2015
Uitvoering en installatie: 2016
Oplevering: 2017
Opdrachtgever: Universiteit Leiden
Architect: Inbo Architecten, JHK Architecten

Lees ook:
INBO en JHK winnen opdracht Bèta campus Universiteit Leiden

Heijmans bouwt faculteit Universiteit Leiden

 

Reageer op dit artikel