nieuws

School 7 in Den Helder is de beste bibliotheek van Nederland

Interieur

De beste bieb van Nederland staat in Den Helder. Dat is onlangs bekendgemaakt tijdens het Nationale Bibliotheekcongres. School 7 doet het volgens de jury op alle punten goed en noemt het een lichtend voorbeeld van een innovatieve en ondernemende bibliotheek. Het gebouw is ontworpen en ingericht door MARS Interieurarchitecten en Van Veen Architecten. Samen transformeerden zij een oud en introvert schoolgebouw naar een moderne bibliotheek met behoud van historische elementen. In mei 2016 ging het gebouw, ook wel ‘huiskamer van de stad’ genoemd, officieel open.

School 7 in Den Helder is de beste bibliotheek van Nederland

De verkiezing ‘beste bibliotheek van Nederland’ is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats. De vakjury bestond dit jaar uit Hans van Velzen (oud-directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam), Nan van Schendel (voormalig directeur Chocoladefabriek Gouda, winnaar in 2015), Erik Boekesteijn (Beste Bibliothecaris van Nederland 2015), Wendy de Graaff (publicist) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad). ‘’Het prachtige gebouw en de goede collectie worden optimaal gebruikt door anderen ervan te laten profiteren en door de samenwerking aan te gaan met lokale partners. Er worden initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd en men zegt niet snel nee. Het gebouw herbergt verschillende verrassingen.” Aldus de jury.

Stemming publiek

Ook het publiek koos overtuigend voor School 7. Ruim 5.000 mensen stemde op de bibliotheek omdat deze volgens hen alles in huis heeft wat een moderne bibliotheek moet bieden. Een inwoner van Den Helder schreef ‘’Ik ben zo vreselijk trots op onze nieuw bibliotheek! Heerlijk licht met een mooie, warme en open inrichting. De zitjes overal zijn uitnodigend. Mooie spreekzaal. Bijzondere mix van oude en nieuwe architectuur… Kortom, iedereen zou eens langs moeten komen om hiervan te genieten.”

Integraal ontwerp voor multifunctionele ruimte
In een tijd dat het bestaansrecht van de openbare bibliotheek ter discussie stond, wonnen Evelien van Veen (Van Veen Architecten) en Marcel van der Veer (MARS Interieurarchitecten) de Europese aanbesteding van School 7. Het gebouw moest als aanjager dienen voor de publieksstroom tussen de binnenstad en Willemstad.

De bureaus werden gekozen vanwege hun integrale aanpak waarbij ze zich niet lieten beperken tot de architectuur, maar direct het interieur mee-ontwierpen. Het ontwerp onderstreept de moderne rol van bibliotheken als multifunctionele ruimte. Een inspirerende plek om te werken, studeren, relaxen en ontmoeten.

Bekijk hier het project

 

Reageer op dit artikel