nieuws

Mondriaanhuis klaar voor de toekomst

Interieur

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is vernieuwd in het kader van de viering van 100 jaar De Stijl. Het museum is heropend op de geboortedag van Mondriaan, 7 maart. Tinker imagineers bedacht en maakte een multimediaal concept en een nieuw ontwerp voor het interieur: van entree, café en winkel tot routing en sfeer.

Mondriaanhuis klaar voor de toekomst
Beelden: MikeBinkFotografie

Bezoekers reizen in het geboortehuis van Piet Mondriaan door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk, en van Amsterdam via Parijs en London uiteindelijk naar New York.

De reis start met een video-installatie van Mondriaans oeuvre. Een muzikaal beeldverhaal dat de bezoekers meeneemt, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. Steeds begeleid door de muziek van zijn tijd en zijn smaak, van Ravel tot jazz, van Stravinsky tot boogiewoogie.

Mondriaanhuis-Tinker

New York
In zijn laatste levensjaren in New York begon Mondriaan als het ware opnieuw – hij bevrijdde zich van de zwarte lijnen, en hij zocht en vond nieuwe ruimte in zijn werk. Bezoekers stappen in Mondriaans droomwereld, waar zijn werk, de stad en zijn favoriete muziek in een audiovisueel spektakel samensmelten.

Mondriaanhuis-TInker

Interieurontwerp
Uitgangspunt voor het vernieuwde interieur is het geboortehuis als een leeg canvas. Bij binnenkomst ervaar je een witte, lichte ontvangstruimte. Door het volgen van de routing door het museum krijgt het canvas van zijn leven invulling. De artistieke bewegwijzering bestaat uit grote geschilderde kleurvlakken die telkens refereren aan kleuren uit zijn gehele oeuvre, bijvoorbeeld het donkergroen of roze uit zijn vroege periode. De vlakken zijn met de hand aangebracht in de voor Mondriaan zo kenmerkende gelaagde structuur. 

In de nabije toekomst bouwt Tinker verder aan het Mondriaanhuis met onder andere een tocht langs de hoogtepunten van zijn Nederlandse periode, een upgrade van zijn Parijse studio en DIY-atelier, en intermezzo in London.

Reageer op dit artikel