nieuws

HOM Zoetermeer bedreiging of verlossing?

Interieur

De Holland Outlet Mall in Zoetermeer moet volgens de gemeente de publiekstrekker van de stad worden. Maar liefst 18.000 vierkante meter wordt gevuld met modemerken die met fikse kortingen worden verkocht. Volgens diezelfde gemeente is het overgrote deel van de inwoners positief, zo blijkt uit een onderzoek van de gemeente. De ondernemers in het Stadshart zijn dat minder. Zij vrezen dat ze hun publiek kwijtraken aan HOM. Eerst maar eens de huidige leegstand opvullen, vinden zij.

HOM Zoetermeer bedreiging of verlossing?
Beelden: Holland Outlet Mall

Daarnaast overweegt de eigenaar/investeerder van het Stadshart zijn geplande investeringen te heroverwegen. Huidige afspraken worden nagekomen maar geplande investeringen die nog niet zijn vastgelegd worden nader bekeken zo schrijft Unibail-Rodamco in Vastgoedjournaal.

De investeerder is voor tweederde vastgoedeigenaar van het Stadshart. Samen met de gemeente zijn er allerlei plannen gemaakt voor het opknappen van het stadscentrum. Zo zijn er al diverse gevels aangepakt. Volgens wethouder Marc Rosier die niet inhoudelijk wil reageren op uitspraken in de media, is er in februari overleg geweest. Volgens hem “ziet het college HOM als sinds het begin als aanvulling op onze binnenstad. Het is zelfs een voorwaarde dat de komst van een HOM niet mag kannibaliseren op onze bestaande binnenstad. Dat is en blijft de lijn van het college”, aldus Rosier.

Lees het onderzoek naar de regionale behoefte en effecten:
2.-2016-11-08-DPO-regionale-behoefte-en-effecten-HOM-DTNP1

Mall of the Netherlands in Leidschendam. Het ontwerp is van MVSA Architects en OKRA Landschapsarchitecten

Mall of the Netherlands in Leidschendam. Het ontwerp is van MVSA Architects en OKRA Landschapsarchitecten

Bedreiging
Een andere bedreiging voor de Holland Outlet Mall vormt de ‘Mall of the Netherlands’, tien kilometer verderop in Leidschendam-Voorburg. Behalve een outletcentrum krijgt de mall ruime openingstijden, veel horeca en een megabioscoop. Volgens retaildeskundige Cor Molenaar wordt het nieuwe Leidschenhage, opgeleverd in 2019, een grote concurrent voor winkelcentra in de gehele regio. Door de genoemde combinatie van retail en ontspanning speelt het winkelcentrum feilloos in op de veranderende wensen van het publiek. “Want voor winkels alleen gaan we de stad niet meer in’, zo zegt Molenaar in het AD van woensdag 1 februari.

Investeerder
Je kan je afvragen of er tegenstrijdige belangen zijn bij Unibail-Rodamco. Zij zijn eveneens de grootste investeerder, 470 miljoen, in The Mall of the Netherlands. Volgens projectleider Teun Koek heeft dit winkelgebied alles in zich om uit te groeien tot het winkelcentrum van het land. Dat het nieuwe Leidschenhaghe zal concurreren met andere winkelgebieden spreekt hij tegen. “De herontwikkeling verbetert de concurrentiekracht van de hele regio. De verdringseffecten op regionaal niveau zullen gering zijn: maximaal 1,2 procent van de totale detailhandelsomzet.

Brancheorganisatie
Een andere reactie op de plannen van Zoetermeer komt van de brancheorganisatie INretail. Zij schrijven in de lokale krant ‘dom en gedoemd tot mislukken’. Het is een desastreuze farce. Nederland heeft genoeg aan de drie bestaande outlets’. Volgens INretail gaat de graag gemaakte vergelijking met de succesvolle outlet in Roermond door de gemeente volledig mank. ‘Roermond is geen Randstad en op de miljoenen Duitse bezoekers aan de Limburgse stad hoeft Zoetermeer niet te rekenen’.

HOM Zoetermeer bedreiging of verlossing?

De doorgaande weg door het Stadshart. Links de toekomstige locatie van de Holland Outlet Mall

Omwonenden
Ook omwonenden van de mall zijn niet blij. Er dreigt overlast en een verkeersinfarct doordat de HOM aan een doorgaande weg komt te liggen. De bereikbaarheid van de huidige winkels in het Woonhart, die blijven bestaan lopen hierdoor gevaar. En ook de winkels in het Stadshart die grenzen aan de weg naar het Stadshart krijgen te maken met inkomensverlies.

Faillissement Fashion Factory Outlet
Nu bekend is geworden dat de Haagse rechtbank de Fashion Factory Outlet in het winkelcentrum van New Babylon in Den Haag failliet heeft verklaard is geen stimulans voor de gemeente Zoetermeer. De modeformule in Den Haag huurde 5000 m2 in New Babylon. Wat de oorzaak is van de financiële problemen is niet bekend. Een doorstart wordt door de curator nader bekeken.

De Architect: retail
Niet alleen in Zoetermeer, maar ook in de rest van Nederland en de wereld is het retaillandschap in beweging. Internetwinkels en mega-malls beïnvloeden het winkelgedrag en de gebouwde omgeving past zich hierop aan. De volgende editie van de Architect (verschijningsdatum: 9 februari) onderzoekt de ontwikkelingen van de retailarchitectuur.

Lees alles over de HOM op de site van de gemeente Zoetermeer

Lees ook: Gemeenteraad Zoetermeer: ontwikkeling van Holland Outlet Mall gaat door

Bron: AD-Zoetermeer; Streekblad Zoetermeer; Cobouw.nl

 

Reageer op dit artikel