nieuws

Grootste canvas ter wereld te zien in Amsterdam

Interieur

Op het voormalige Jan Bommerhuis in de Wibautstraat in Amsterdam is vandaag het grootste doek ter wereld onthuld.

Grootste canvas ter wereld te zien in Amsterdam
Beeld via het AD.nl

Het is een werk van de 34-jarige beeldend kunstenares Paulien Oltheten. Haar ontwerp werd eind vorig jaar uit een groot aantal inzendingen gekozen in een wedstrijd, georganiseerd door projectontwikkelaar Boelens de Gruyter.  De jury bestond onder meer uit burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen en Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum.

Oltheten selecteerde acht van haar foto’s die rust uitstralen en maakte er een reeks van die, eenmaal uitvergroot, de hele gevel beslaat. “Ik wilde niet iets toevoegen aan de ruis die je al op straat ervaart. Je fietst door Amsterdam en je hebt meteen ontzettend veel prikkels.”

Met de Boelens de Gruyter City Art prijs wil de projectontwikkelaar een podium bieden aan toptalent uit de kunst, dat zich in Amsterdam heeft kunnen ontplooien.

Het ASR Dutch Core Residential Fund, eigenaar van de 162 appartementen die in het gebouw gerealiseerd worden, heeft Paulien Oltheten gevraagd een ontwerp te maken voor in de hal van het gebouw. Hiermee krijgt haar kunst ook een permanente plek.

Naast de Rijksakademie en ASR Dutch Core Residential Fund hebben ook Het Parool, de Gemeente Amsterdam en BlowUP media zich als partner verbonden aan het project van Boelens de Gruyter.

Reageer op dit artikel