nieuws

Winnaars Limburg Design Award en Harrie Tillieprijs 2017 bekend

Interieur

De gemeente Roermond heeft de Limburg Design Award toegekend aan Formafantasma, de studio van Andrea Trimarchi en Simone Farresin. Dat maakte wethouder Ferdinand Pleyte zondag bekend in het Cuypershuis Roermond. Studio Sabine Marcelis kreeg de Harrie Tillieprijs bedoeld voor het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers.

Winnaars Limburg Design Award en Harrie Tillieprijs 2017 bekend
Formafantasma. Spazio Krizia. Salone del Mobile 2017. Foto ©Masiar Pasquali

De jury is unaniem in het toekennen van de Limburg Design Award aan Formafantasma. Zij hebben de reikwijdte van de discipline vormgeving opgerekt. De objecten hebben een verhalende kracht en de installaties maken je bewust hoe dingen in elkaar zitten. Maatschappelijk commentaar wordt niet geschuwd. Hun werk is dienstbaar aan de opdrachtgever maar toch onmiskenbaar Formafantasma: verfijnd, geraffineerd en van een on-Nederlandse esthetiek. Met de geest van Cuypers als leidraad is Formafantasma de overtuigende winnaar van de Limburg Design Award 2017.

Formafantasma, de studio van Andrea Trimarchi en Simone Farresin, slaat een brug tussen ambacht, industrie, object en gebruiker. Experimenteel materiaalonderzoek en een brede interesse voor culturen en cultuurgebruiken karakteriseren het coherente oeuvre. Een breed scala aan installaties en producten in diverse materialen laat hun veelzijdig talent zien.

Lees ook: Limburg Design Award: nominaties en expositie

De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actueel vormgevingsbureau dat (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs heeft daarom als uitgangspunt ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’.

Harrie Tillieprijs

De jury is eensgezind in het toekennen van de Harrie Tillieprijs 2017 aan Studio Sabine Marcelis. Het discipline-overstijgend werk variërend van kleine artistieke producten tot architectonische toepassingen blinkt uit in materiaalexpressie. Telkens is het technisch van een hoog niveau. Ze weet in de huid van de opdrachtgever te kruipen en toch haar eigen handschrift te bewaren. De jury is lovend maar weet zeker dat het beste nog moet komen. Deze grote belofte is de Harrie Tillieprijs 2017 helemaal waard.

Nederlands Paviljoen Cannes. Studio Sabine Marcelis, foto Lothaire Hucki

Studio Sabine Marcelis werkt architectonisch en onderzoekt de relatie tussen materiaal, licht, kleur en ruimte. De interieurs en interieurelementen zijn perfect afgewerkt en vol glans. Het slimme gebruik van materialen zorgt voor magie.

De Harrie Tillieprijs heeft als doel het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. De prijs sluit zo meer aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermondse museum. Hij zette zich als conservator in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden. Door het uitreiken van deze prijs wil gemeente Roermond ook de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten en het Cuypershuis profileren als platform voor hedendaags interieurdesign.

Jury

Een vakjury, bestaande uit Henk Wolters, Thomas Eyck, Jeroen Junte en Robert Thiemann, selecteerde de genomineerden voor beide prijzen. Hun producten staan centraal in de expositie in het Cuypershuis. In filmportretten wordt getoond hoe de ontwerpers werken en wat hun inspiratiebron en visie op design is. Ontwerper Maurice Mentjens verzorgde de vormgeving van de expositie.

Tentoonstellingsontwerp Limburg Design Award door Maurice Mentjens. Foto: Serge Technau

Tentoonstellingsontwerp Limburg Design Award door Maurice Mentjens. Foto: Serge Technau

De expositie ‘Limburg Design Award’ loopt nog tot en met 25 februari 2018 in het Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

 

Foto's

Reageer op dit artikel