nieuws

Kijktip: De toekomstbouwers – Wie wint het VPRO Toekomst Bouwdepot?

Interieur

Tijdens de Dutch Design Week praat Wilfried de Jong in het televisieprogramma De toekomstbouwers (dagelijks 24 t/m 28 oktober, 22.55 uur, NPO 2) met acht veelbelovende jonge ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. Juryleden Afaina de Jong, Koert van Mensvoort en Martijn Paulen luisteren mee, vragen door en belonen één van de ontwerpers met het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

Kijktip: De toekomstbouwers – Wie wint het VPRO Toekomst Bouwdepot?
Foto: Merlijn Doomerink

In de eerste vier afleveringen worden steeds twee jonge ontwerpers geïntroduceerd. De driekoppige jury onder leiding van Dutch Design Foundation directeur Martijn Paulen kiest per aflevering één finalist. Hij wordt bijgestaan door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en architect Afaina de Jong. In de extra lange finale-aflevering op zaterdag 28 oktober wint één van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

Lees ook: ‘Stretch’ is het thema van de DDW 2017

De 8 kandidaten van De toekomstbouwers zijn:

Chloé Rutzerveld (24)
Chloé Rutzerveld studeerde Industrieel Ontwerp aan de TU/e. Ze noemt zichzelf fooddesigner. Hoe ziet ons eten van de toekomst eruit? En hoe maken we dat eten? Die vragen houden haar bezig. Rutzerveld presenteerde eerder tijdens DDW haar stroopwafels van groente-afval en ‘Edible Growth’; een 3D printer die eetbare torentjes maakt waarin zaden, sporen en gisten in vijf dagen uitgroeien tot paddenstoelen en plantjes. Dit jaar lanceert zij haar ‘Future Food Formula 2017’, een creatief onderzoek naar manieren waarop de consument in een vroeg stadium invloed kan uitoefenen op de voedingswaarde en de groei van een gewas.

Alissa Rees (26)
Alissa Rees studeerde in 2016 af in de richting Man and Leisure aan de Design Academy in Eindhoven. Ze kreeg op haar negentiende acute leukemie. Haar tijd in het ziekenhuis is de inspiratiebron voor een serie ideeën en ontwerpen die ze in oktober tijdens de Graduation Show presenteert in haar boek ‘Humanising the White Building’. Eén van die ontwerpen is ‘IV Walk’, een hip vestje dat dient als alternatief voor het traditionele mobiel infuus.

Dave Hakkens (29)
Dave Hakkens studeerde Industrieel Ontwerp aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn afstudeerproject ‘Phonebloks’, een modulaire smartphone, sloeg in 2013 in als een bom. Het idee ging de hele wereld over. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Hakkens de laatste versie van ‘Precious Plastic’, een serie machines waarmee mensen zelf plastic kunnen recyclen. Hakkens deelt zijn kennis gratis en met iedereen. De bouwtekeningen van ‘Precious Plastic’ staan online en de recyclingmachines draaien inmiddels overal in de wereld op bijna 80 plekken van Cambodja tot Australië en Marokko.

Manon van Hoeckel (27)
Manon van Hoeckel studeerde in 2014 af als social designer aan de Design Academy in Eindhoven. Ze ontwikkelt tools die ervoor zorgen dat mensen elkaar vaker tegenkomen in de openbare ruimte en dat vreemden met elkaar in gesprek gaan. In 2015 kwam ze met ‘In Limbo Embassy’, een mobiel kantoor voor asielzoekers zonder de benodigde documenten. Hier kunnen zij hun verhalen delen. Dit jaar presenteert Van Hoeckel haar laatste versie van ‘Luisterruit’. In deze audiotours horen treinreizigers verhalen over de mensen, dorpen en steden waar zij langs rijden.

Ermi van Oers (26)
Ermi van Oers studeerde in 2016 af als product designer aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze verbindt mensen, technologie en natuur en vindt dat we onze relatie met de natuur moeten verbeteren. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Van Oers met partner ‘Plant-E’ haar ‘Living Light project’: lampen die energie halen uit de fotosynthese van een plant of uit bacteriën in vies water. De gemeente Rotterdam wil deze techniek toepassen in een nieuwbouwproject met drijvende woningen in de Nassauhaven van de wijk Feijenoord. Wie dan in zo’n huis de tv aanzet, reinigt meteen het badwater en een golfje havenwater.

Arvid Jense (29)
Arvid Jense studeerde Industrieel Ontwerp aan de technische universiteiten van Enschede en Eindhoven. Samen met Marie Caye van de Design Academy ontwierp hij verschillende geluidsinstallaties en muziekinstrumenten. Tijdens Dutch Design Week is hun laatste creatie te zien: ‘SAM’ (Symbiotic Autonomous Machine), een robot die een volledig autonoom frisdrankbedrijf is. ‘SAM’ mixt zelf de smaken, bestelt nieuwe voorraad, houdt de reacties op social media bij en heeft een eigen bankrekening. De vraag is: heeft ‘SAM’ daarmee dezelfde rechten als een menselijke ondernemer?

Bas Timmer (27)
Bas Timmer is mode-ontwerper. Hij studeerde Fashion Design en Fine Arts aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Timmer ontwierp een serie kleurige truien maar kreeg landelijke bekendheid met de ‘Sheltersuit’, een wind- en waterdichte jas waar je een slaapzak van kunt maken. Bas Timmer kwam op het idee voor de ‘Sheltersuit’ na een sterfgeval van een dakloze in zijn directe omgeving. Inmiddels wordt het ‘daklozenpak’ veel gebruikt door zwervers en vluchtelingen. Timmer en zijn compagnon betrekken allerlei mensen bij de productie: ex-daklozen, vluchtelingen en andere mensen die een tijdje weg zijn geweest op de arbeidsmarkt.

Frank Kolkman (28)
Frank Kolkman is experimenteel ontwerper. Hij studeerde Product Design aan de ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem en behaalde vervolgens zijn master Design Interactions aan de Royal College of Art in London. Kolkman combineert in zijn werk de nieuwsgierigheid naar de werking van dingen met analytisch denken en intuïtief design. Doel van zijn werk is om onze ideeën over hedendaagse en toekomstige technologieën aan de kaak te stellen. Vorig jaar won hij een Dutch Design Award voor ‘Designs for Flies’. Dit jaar presenteert hij ‘Outrospectre’. Het werk simuleert een out-of-body ervaring die terminale patiënten kan helpen bij het erkennen van hun naderende dood en om hun angst voor de dood te verminderen.

De Dutch Design Week vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 29 oktober in Eindhoven. Architect Winy Maas, ontwerpersduo Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk (Atelier NL) en jounalist Marcus Fairs werden onlangs aangewezen als ambassadeurs.

De toekomstbouwers, 24 t/m 28 oktober dagelijks, 22.55 uur, NPO 2.
Locatie: TV opnames voor VPRO De Toekomstbouwers Registratie, Eindhoven
Innovation Powerhouse
Zwaanstraat 31A
Strijp-T
5651 CA Eindhoven
Aanmelden en informatie over het bijwonen van het programma

Reageer op dit artikel